Gå til sidens hovedinnhold

- Det er mye jeg har lyst til å si...

Frp-veteran Carl I. Hagen om Frp-skandalen som ruller denne uken.

Mandag smalt bomben: Frps ordførerkandidat i Stavanger, Trond Birkedal (31), var arrestert.

Onsdag ble siktelsen mot ham utvidet, og det er torsdag høyst uklart hvem i partiledelsen som har visst hva om Birkedals omgang med yngre gutter.

Birkedal er siktet etter følgende paragrafer i

straffeloven:

  • § 196. Den som har seksuell omgang med barn under 16 år, straffes med fengsel inntil 6 år.
  • § 201b. Den som i ord eller handling utviser seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd i nærvær av eller overfor noen som ikke har samtykket til det.

Hvem har visst hva?
Frps generalsekretær Geir Mo sa til Nettavisen mandag at han ikke kjente til Birkedal-saken. FpU-leder Ove Vanebo ville ikke svare på Nettavisens spørsmål om når han ble kjent med saken, men henviste til Mo for å svare på alle spørsmål i saken. Frp-leder Siv Jensen uttalte seg først om saken tirsdag - og sa da at hun var blitt kjent med saken gjennom media.

Dette ble onsdag tilbakevist av en av guttenes bistandsadvokat, Hege Salomon:

- Det er Geir Mo som håndterer saken nå, og han har visst om denne saken lenge, lenge før den ble offentlig kjent, uttalte Salomon til TV 2 Nyhetene.

Etter at dette ble kjent, tok Nettavisen kontakt med Frp-veteran Carl I Hagen (66).

Har du tips om saken? Send mail til Nettavisen på vaktsjef@nettavisen.no.

- Kan ikke alltid følge sine lyster
- Hva vil du si til denne ukes støy rundt Birkedal og Frp-ledelsen, spesielt ved Geir Mo, som har uttalt seg til mest pressen, Hagen?

- Det er mye man kan ha lyst til å si, men andre hensyn gjør at man ikke alltid kan følge sin lyster, sier Carl I. Hagen til Nettavisen onsdag kveld.

- Hva vil du si om saken?

- Ingenting, svarer Hagen kontant.

Hagen var Frp-formann fra 1978 til 2006, og bygde opp partiet til å bli et av landets største opposisjonspartier. Nå er han partiets ordførerkandidat i Oslo.

Mo: - Må beholde roen
Geir Mo uttaler seg slik om den nye vendingen saken tok onsdag på Frps hjemmesider:

- Det er mange personer involvert i saken som media ikke alltid er opptatt av å verne. Da er det viktig å beholde roen og håndtere dette på en ansvarlig måte.

Han fastholder at han ikke vil gå i detaljer:

- Vi har hele tiden sagt at vi ikke ønsker å gå i detalj om hvilke saker vi har vært orientert om. Det holder jeg på. På dette tidspunktet er det politiet, ikke pressen, som vil få informasjon av oss. Samtidig er jeg helt klar på at vårt regelverk er fulgt i alle saker vi har vært involvert i.

Mo sier han er fullt bevisst sitt ansvar:

- Med et så strengt regelverk følger også ansvar for å håndtere informasjon på en ansvarlig måte. Jeg kan ikke som ansvarlig leder i FrP kommentere det vi får av rykter og påstander.

Frps regelverk:

«Partiets etiske og organisatoriske retningslinjer fastslår at tillitsvalgte som blir varslet om saker om uønsket seksuell oppmerksomhet må ta slike henvendelser alvorlig, med respekt både for angivelig offer og angivelig overgriper.»

- Svakt av partiet
Professor ved NTNU, Anders Todal Jenssen, mener det er «svakt» av partiet å ikke ta mer ansvar.

Les også: - Frp tar for lett på saken

- Dette er en atypisk sak. Vi har ikke sett noe lignende siden Søviknes-saken, sa Todal Jenssen til Nettavisen onsdag. Han er ikke overrasket.

Ordfører i Os, Terje Søviknes, trakk seg i januar 2001 fra alle politiske verv etter at det ble kjent at han hadde hatt seksuell omgang med en beruset 16-årig jente på en fest i Langesund etter et landsmøte i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU). Siv Jensen og partiledelsen vedgikk senere at de hadde hørt om hendelsen da Søviknes ble nominert på førsteplass på Hordaland Frps liste ved stortingsvalget 2001.

Birkedal har samtykket til to ukers fengsling med brev- og besøksforbud.

Har du tips om saken? Send mail til Nettavisen på vaktsjef@nettavisen.no.

Fortsetter avhør
Politiet i Rogaland er sparsomme med opplysninger torsdag:

- Etterforskningen i saken vil forsette med avhør av aktuelle vitner og/eller fornærmede. Fornærmede i sak om påstått seksuell omgang med barn under 16 år er avhørt, men nærmere detaljer fra dette vil ikke bli meddelt, sier politiadvokat Karsten Monsen.

Reklame

Grillpakken som gir deg saftig mat