Gå til sidens hovedinnhold

- Det er nok mange som blir provosert over denne lista

Mange blir nok provosert og noen også forbanna. 100 grunner til å elske Oslo innebærer nemlig langt mer enn utepils på Aker brygge.

OSLO (Nettavisen): - En del av punktene på lista vil nok være kontroversielle, og noen vil nok gi næring til dem som elsker å hate Oslo, sier nyhetsredaktør i dittOslo.no, Hege Bjørnsdatter Braaten.

Sammen med journalist Camilla Svendsen har hun laget lista «100 grunner til å elske Oslo», som lanseres onsdag.

Hensikten er todelt; hjelpe bypatriotismen på beina, og å utfordre etablerte fordommer mot Oslo. Onsdag publiseres de ti første grunnene på lista, mens de øvrige kommer bit for bit i ukene som kommer.

- Vi vil ikke røpe hva vi har med på lista, men vi vet at mange kommer til å bli provosert. Vi har droppet etablerte turistattraksjoner, til fordel for steder som mange kanskje ønsker aldri skulle blitt bygget. Dette gjør vi fordi vi elsker mangfoldet i Oslo - at byen har rom for alle, sier Braaten.

ENIG? SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET UNDER, ELLER BRUK #100OSLO I SOSIALE MEDIER!

Les også: Sjekk de ti første grunnene til å elske Oslo: - Selvsagt skal Norge styres fra Oslo

Dropper Tøyen
Men dermed stiller de seg også utsatt til for hugg - både utenbys fra, og byens egne borgere. For det er ikke alle steder som verdiges en plass på lista; Tøyen torg for eksempel.

- Ja, og det til tross for at vi fikk veldig mange tips fra leserne om at Tøyen burde være med på lista. Jeg er veldig glad i Tøyen, og beboerne her har gjort en kjempejobb med å løfte Tøyen på dagsorden. Jeg blir jo glad når folk går med buttons med «I love Tøyen». Men Tøyen torg er fortsatt dødt på kveldstid, det er masse tomme lokaler her, og beboerne venter fortsatt på at området skal få det lovede løftet, sier Braaten, og legger til:

- At Tøyen torg ikke er med på lista er en måte å synliggjøre at det ikke har skjedd så veldig mye her foreløpig. Men jeg håper jo at når vi lager «100 grunner til å elske Oslo» volum 3, så er Tøyen høyt opp på lista.

Hun sier de ikke har glemt perler som Botanisk hage, men at Tøyen som sådan må få litt mer drahjelp før de kan rykke inn på lista.

Les også: - Vi må aldri slutte å løfte Oslo

Begynner nederst

Og dittOslo.no-redaksjonen begynner nederst med plassene fra 100 og oppover. Først ut er blant annet Sagene lunsjbar, Frognerstanda, gratistrening i parkene, og kaffebyen Oslo.

- Vi elsker kaffe, og Oslo er en av byene det drikkes mest kaffe i, så det måtte med, sier Svendsen.

- Det kommer kanskje til å dukke opp en del kafeer på lista?

- Det også, men det er stor variasjon. Noe av det vi har lagt vekt på er de små, lokale stedene som gir identitet til de ulike stedene i byen. Det kan være parker, serveringssteder eller aktiviteter, men også symboltunge steder, som for eksempel Stortinget, sier Svendsen.

- Selvsagt skal Norge styres fra Oslo

For nasjonalforsamlingen har fått en naturlig plass på lista. En viktig symbolikk, mener de to.

- Det er en selvfølge at Norge skal styres fra Oslo. Oslo er jo hovedstaden! Og Stortinget er et slags symbol på hovedstaden, sier Svendsen.

- Det er flott å ha en god distriktspolitikk, men det må være lov å ha en god bypolitikk også. Det er vi ikke flinke nok til i Norge, sier Hege.

- Det er naivt å tro at denne diskusjonen hadde vært annerledes om Bergen hadde vært hovedstad. I steden må vi erkjenne at hovedstaden er landets største by, og også den som vokser mest i Europa. Da må vi lage en god politikk for å utvikle Oslo. Det er bra for resten av landet også, sier hun.

Er blitt enda mer oslopatriot

- Hva har dere lært i denne prosessen?

- Jeg trodde ikke det var mulig, men jeg er blitt enda mer glad i Oslo mens vi har jobbet med dette, sier Hege, som selv er født og oppvokst i Oslo.

Camilla, som tidligere bodde i Oslo, sier hun underveis er blitt enda mer glad i småstedene utenfor sentrum og kvalitetene der.

- Vi synes det må være lov å snakke litt høyere om hva man liker og elsker med Oslo. Det er noen som liker å snakke om hva de hater med Oslo, men veldig mange flytter hit fra andre steder i landet - og de blir boende her. Vi synes hovedstaden og dens innbyggere trenger å være mer stolte av byen, sier Svendsen.

ENIG? SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET UNDER, ELLER BRUK #100OSLO I SOSIALE MEDIER!

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken