(Bergensavisen) Og uansett hvor stor hun nå blir i norsk maktmålestokk, er hun stadig Marits lille – og litt bortskjemte – lillesøster. Eller «droltunge» som det heter på godt bergensk.

- Datteren min kommer til å bli en flott statsminister, stråler Inger-Wenche Solberg (87) idet de første valgmålingene tikker inn.

I annen etasje i Årstadveien 5 sitter mor, sammen med søster Marit Solberg, klistret til tv-skjermen. Klokken har så vidt passert 2000 og de venter spent på de aller første resultatene. Inger-Wenche har pyntet seg i lyseblå drakt. En Høyre-pin er sirlig festet til jakkeslaget. Hun drikker mozell, men champagnen ligger på kjølen. Det har den gjort i to døgn.

- En droltunge
- Jeg er så utrolig stolt over Erna. Hun har klart å bruke evnene sine så fornuftig hele veien, sier Inger-Wenche.

Les mer: Erna Solberg er Norges neste statsminister

Storesøsteren til Erna, Marit Solberg, smiler. Hun har gjennom hele livet hatt et tett forhold til søsteren, og er en av dem som Erna rådfører seg med.

- Det er rart å tenke på at den droltungen skal sitte og styre og stelle. Hun var den jeg lurte som liten. Hun var ganske godtroende skal jeg si deg, sier Marit som i dag er konserndirektør i Marine Harvest.

Faren la seg til venstre
Det var i denne villaen med byens nest største rododendron (25 meter i diameter) at Erna vokste opp som den mellomste av tre søstre. I dag regjerer moren i annen etasje. Der mormor Erna, som ble 103 år, bodde før. I første etasje holder Ernas yngste søster, Ingrid, og nevøen hus. Ingrid er på valgvake med Erna i Oslo.

- Det har vært utrolig spennende å følge henne alle disse årene. Det var ingen som hadde tanke for at hun kom til å nå så langt. Det var hennes far som tente samfunnsengasjementet i henne. Han var Ap-mann, sier Inger-Wenche.

Faren, som døde samme år som Erna kom inn på Stortinget for første gang, pleide å utfordre henne med å legge seg over til venstre og forandre mening for å gi datteren mer motstand. Kanskje det var ved kjøkkenbenken at Erna fikk den grunnleggende treningen?

- Erna har alltid vært mer opptatt av de store linjene enn å sette i gang vaskemaskinen, skyter Marit inn.

Jobbet svært hardt
- Hun har jo jobbet svært hardt og lenge for å komme dit hun er nå, sier moren.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Inger-Wenche er fremdeles en av Ernas ivrigste tilhengere. Hun har hatt et drypp og ser litt dårlig, men har selvfølgelig vært og stemt på sin datters parti.

- Det var et dumt spørsmål, sier hun da BAs utsendte spør hva hun har stemt.

Satt mer med de voksne
Det går en historie om at Erna Solberg som liten jente sa at hun kom til å bli statsminister, men ifølge Inger-Wenche var det moren til en venninne som påpekte det.

- Allerede som liten var hun utrolig flink til å diskutere og satt mer med de voksne enn barna.

- Hva er det med Erna som gjør at hun egner seg til å bli statsminister?

- Hun har et vidsyn og klokskap som ikke kommer så godt frem i debatter. Dessuten er hun flink til å skjære gjennom når hun må, sier Marit.

Moren nikker.

- Dessuten har Erna et enormt konkurranseinstinkt. Husker du i sommer. Da brukte hun to døgn på å lære seg å skyte med pil og bue. Hun ble rasende god til slutt. Hun har aldri latt sine barn vinne i brettspill. Hun er helt rå, forteller Marit.

Håper de har hushjelp
Klokken blir ni og de første valgdagsmålingene blir presentert på TV2.

- 24 prosent var i laveste laget, men det er jo nesten 20 mandater i forskjell, påpeker Marit.

- Ja, det var litt lavt, sier moren.

De ser Bernt Høie (H) likevel snakke om et historisk godt resultat for Høyre.

- Ja, selv om det foreløpige resultatet ikke er like godt som de siste meningsmålingene, er jo dette egentlig kjempebra. Vi kommer nok til å ta flere glass med champagne i kveld, sier Marit og nøyer seg foreløpig med en slurk med mozell.

- Hva tenker dere om at Erna og familien kommer til å flytte inn i den 670 kvadratmeter store, skinnende nye statsministerboligen bak Slottet?

- Jeg håper de har en hushjelp der, sier Marit og ler.

- Det blir virkelig flott. Jeg gleder meg til å komme på besøk dit. Det som er trist er at hennes far ikke får oppleve Erna som statsminister. Jeg er veldig glad for at jeg får oppleve det, sier Inger-Wenche Solberg.

Les flere saker fra Bergensavisen.

Mer fra Nettavisen:

...

VALG 2013:Følg Nettavisens liveblogg med det siste om valget her

HTML EMBED