Afrikaekspert Stig Thorbjørnsen sliter med å finne en favoritt foran søndagens finale i afrikamesterskapet mellom Nigeria og Burkina Faso.

- Jeg har ingen klar favoritt. Nigeria slo Mali 4-1 i semien, men det var ingen 4-1-kamp. Burkina Faso slo Ghana i en morsom kamp der straffer måtte til for å avgjøre. Burkina Faso var det beste laget, og selv om de spiller sin første store finale, er dette 50/50 for meg, sier Eurosport-kommentator Stig Torbjørnsen til NTB.

Tidligere Rosenborg-spiller Abdou Razack Traoré har vært innbytter to ganger for Burkina Faso hittil i mesterskapet. På Nigerias midtbane styrer tidligere Lyn-spiller John Obi Mikel.

- Burkina Faso er gjerrige, godt organisert, har gode stoppere og spiller fin fotball. Samtidig mangler Nigeria en seks-sju-åtte spillere. Spiller Burkina som i semien, tror jeg de vinner. Om du absolutt må ha et tips, sier fotballspeideren om finalen mellom to vestafrikanske lag.

Hele 64 ganger har han vært i Afrika for å finne talenter. Flere har havnet i Rosenborg. For noen år siden holdt det på å gå galt.

- Jeg fikk Malaria og havnet på isolat på Ullevål med 41,6 i feber. Da trodde jeg at jeg skulle dø, sier Torbjørnsen.

(Artikkelen fortsetter under videospilleren).

HTML EMBED
Get Adobe Flash player
addCustomPlayer('1llly6b4r2ttx1lnaknugkvgdw', '585E3A999116484B9E23E7CB4F7DA12D', '668mwersvkok1pw1ywpnk65am', 575, 524, 'perf1llly6b4r2ttx1lnaknugkvgdw-668mwersvkok1pw1ywpnk65am', 'eplayer14');

Han har også havnet i to kriger, men lar seg ikke skremme fra flere turer til Afrika for å se etter spillere som kan hentes til europeiske klubber. 25 ganger har han tatt turen til favorittlandet Elfenbenskysten, som han trodde skulle vinne årets mesterskap, men som røk i kvartfinalen.

- Ikke glem at Senegal, Kamerun og Egypt ikke er med. Det gjør det lettere for de mindre nasjonene. Samtidig var alt duket for Elfenbenskysten, men de trynet igjen. Det er helt utrolig at et slikt stjernelag skal feile gang på gang. De har et lag med profiler som Yaya Touré og Didier Drogba i spissen, sukker eksperten.

En trend er tydelig. De nordafrikanske landene taper terreng til de i vest.

- Trenden med at Marokko, Egypt og Tunisia gjør det bra er over. Det skyldes nok mye situasjonen i landene. Nå er det de vestafrikanske landene som dominerer. Se også på engelsk Premier League. Jeg vil anslå at 90 prosent av de afrikanske spillerne kommer fra Nigeria, Senegal, Elfenbenskysten, Senegal, Ghana og Togo, sier Torbjørnsen. (©NTB)