BRASIL - KROATIA 3-1:

I forkant av VM i Brasil har det blitt snakket om Neymar, Neymar og Neymar. Et stor byrde har blitt lagt på skuldrene til den 22 år gamle stjernen.

Torsdag, under åpningskampen mellom Brasil og Kroatia, fikk vi de første svarene på om VM i 2014 kan bli Neymars VM. Konklusjonen er ja.

Det var Kroatia som tok ledelsen etter et selvmål av Marcelo, men så skulle mye handle om Neymar. Først satte han inn 1-1-målet med et godt skudd.

- Skandale
I andre omgang ble han helten under dramatiske omstendigheter. Fred gikk i bakken inne i feltet og dommeren pekte på straffemerket.

- Den japanske dommeren dømmer et straffespark som aldri skulle vært dømt. Vi har kanksje fått se VMs første lille skandale, mener ekspert Ståle Solbakken i TV 2s studio etter kampslutt.

- Det var veldig ergelig for Kroatia. Jeg tror de er bitre nå, sier han.

Reprisen viste også at straffen var billig. Dejan Lovren var bare så vidt borti Brasil-spissen. Neymar kunne uansett stille seg opp ved krittmerket.

Hele Brasil sto stille.

Straffen var ikke god, og Stipe Pletikosa i Kroatia-buret kommer nok til å sove dårlig i natt, fordi han var godt på ballen, men stoppe den klarte han ikke. Brasil var oppe i 2-1 og Neymar kunne juble og takke høyere makter.

- Pletikosa var uheldig på alle målene. Hadde han hatt litt mer sprut i pedalene, kunne han stoppet alle tre scoringene, sier Solbakken.

Oscar sørget for at det ble 3-1 helt på slutten av kampen.

- Dette var en ventet seier. Det er alt. Men det å starte VM emd to mål gir meg en enorm glede, sier Neymar i et TV 2-sendt intervju.

Om 1-1-målet sier angriperen følgende.

- De ble mål. Det var ikke enkelt, med det tilløpet. Jeg ville skyte mellom beina hans, men skulle ikke skutt så svakt, sier den store helten.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Brasil-selvmål
De fleste snakket nok om vertsnasjonen Brasil før åpningskampen, men i de første minuttene var det Kroatia som var best. Anført av en pasningssikker Ivan Rakitic skapte kroatene flere farligheter i åpningsminuttene av kampen.

Inter-stjernen Mateo Kovacic hadde et småfarlig skudd tidlig, mens Ivica Olic kom til en stor sjanse etter et innlegg fra Wolfsburg-spilleren Ivan Perisic.

Derfor var det kanskje heller ikke så rart at det var nettopp Kroatia som satte ballen i mål etter ti minutters spill. Rakitic førte ballen opp i midten og slo ut mot Olic. Veteranen slo inn foran mål og der var Nickica Jelavic. Han klemte til og spilte perfekt til Marcelo. Brasil-backen satte ballen i egne nettmasker.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Dette var det 37. selvmål i VM-historien og Sao Paulo var i sjokk.

Scoringen så ut til å vekke Brasil og ikke minst superstjernen Neymar. Barcelona-esset ble stadig mer involvert i kampen og skapte problemer for kroatene.

Dani Alves og Oscar hadde også et godt samarbeid ute på høyrekanten og sakte, men sikkert tok vertsnasjonen over kampen på Arena da Corinthians.

Neymar-scoringen
Ved et par anledninger fikk Neymar testet klypene til Kroatia-keeper Stipe Pletikosa, men burvokteren lot seg ikke lure. I det 21. minutt var han også patent. Neymar lurte seg forbi Rakitic ute på kanten av 16-meteren og kunne fort ha fått straffe om han hadde kastet seg i bakken. Brassen holdt seg oppe og slo ut i feltet. Kroatia klarerte rett til Oscar, som klemte til. Ballen hadde retning mot hjørnet, men en god Pletikosa fikk stoppet skuddet.

Minutter senere var imidlertid ikke veterankeeperen like patent. Neymar dro seg fri og klemte til fra rundt 20 meters hold. Ballen gikk langs bakken og snek seg inn helt nede ved stolperoten. Pletikosa var kanskje litt treg ut av startblokken og rakk aldri ned til ballen. Brasil kunne juble for 1-1-målet.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Etter det styrte Brasil kampen fram mot pause, mens Kroatia gjorde ting vanskelig for seg. Ivica Olic prøvde seg på flere avanserte driblinger, men ble stoppet ute på sin kant. Da dommeren blåste for pause, var lagene like langt.

Straffemål
Andre omgang startet med litt færre sjanser enn den første, men det var Brasil som hadde et grep om kampen. Det lå liksom i lufta at vi ikke hadde sett det siste av Neymar. Angrepsspilleren var aktiv på topp for de gule.

Så, med 20 minutter igjen å spille, skjedde det. Fred gikk i bakken innenfor 16-meteren og den japanske dommer pekte på straffemerket. Det skal sies at straffen var meget billig, men dømt var dømt. Neymar gjorde seg klar.

Etter litt vingling fyrte han løs fra krittmerket og ballen gikk i mål. Pletikosa var på ballen, men klarte ikke å holde den ute og dermed sto jubelen i taket.

Neymar hadde scoret sitt andre og Brasil var i ledelsen - på hjemmebane.

Kroatene ga så absolutt ikke opp og eter 82 minutter var Rakitic & co. nær en utligning. Ballen ble satt i mål, men dommeren hadde blåst frispark for keeper Julio Cesar. Ivica Olic hadde angivelig brukt for mye armer i duell med burvokteren, men reprisen viste at Julio Cesar rygget inn i Olic og slik sett kunne anulleringen diskuteres.

Kroatia skapte et bra trykk mot slutten av kampen, men Brasil, med en meget god David Luiz i forsvar holdt unna. I stedet kunne Oscar sette inn 3-0 helt på tampen, etter en kontring.