Gå til sidens hovedinnhold

- Det føles uvirkelig

HamKam har gått fra Tippeligaen til 2. divisjon på ett år.

SARPSBORG – HAMKAM 1-0:

I fjor rykket HamKam ned fra Tippeligaen. Greit nok. Men det var likevel få som trodde at den kriserammede klubben ville få det tøft i 1. divisjon denne sesongen.

Det var feil.

Hamar-laget fikk det nemlig tøft fra start av, og allerede etter ti seriekamper fikk daværende trener, Arne Erlandsen, sparken. Inn som ny trener kom Vegard Skogheim.

Trenerskifte skulle imidlertid ikke gi den effekten som HamKam hadde håpet, og ettersom høstkveldene har blitt mørkere, har det også bare blitt mørkere og mørkere på Hamar.

Og søndag ble det totalt svart. Grønnbuskene tapte nemlig 1–0 borte for Sarpsborg 08 søndag, og dermed er laget allerede klare for 2. divisjon neste år, én runde før slutt.

- Trist dag
- Det er en trist dag for HamKam. Det føles nesten uvirkelig, men sånn er det. Vi har rykket ned, og må forholde oss til det, sier daglig leder i klubben, Tor Rullestad, til Nettavisen.

Han erkjenner at det har vært et tøft år for klubben, som hadde som mål før sesongen å sikre et umiddelbart gjensyn med Tippeligaen. Slik har det altså ikke gått.

- Det meste har egentlig gått galt, innrømmer Rullestad.

- Vi har ikke lykkes sportslig, og det har vært et år med mye uro rundt økonomien i klubben. Det har påvirket oss sterkt, kanskje sterkere enn vi hadde trodd. Det eneste vi har lykkes med er å redde klubben fra konkurs, men det er også det eneste, sier han.

Kan koste ti millioner
Men på tross av at en imponerende kronerulling altså reddet HamKam fra konkurs tidligere i år, kan det hende det trengs flere skippertak på Hamar for å redde en fortsatt dårlig økonomi.

- Det er ingen tvil om at økonomien blir betydelig forverret ved et nedrykk. Det handler om medieavtalen og publikum, selvfølgelig, i tillegg til andre inntekter vi mister. Umiddelbart tror vi at nedrykket vil koste oss åtte til ti millioner kroner, forklarer en skuffet Rullestad.

Han peker på den onde spiralen som har sørget for en utrygg økonomi denne sesongen. Dårlige resultater har ført til dårlig publikumstall, som neppe vil styrkes betraktelig med spill i 2. divisjon.

- Tida fram mot jul blir tøff, kommenterer den daglige lederen.

Håper ikke på Lyn-konkurs
Hos Briskebybanden (supporterklubben til HamKam) håper man antakelig på at Lyn vil gå konkurs og dermed degraderes til 2. divisjon. Det vil nemlig bety at HamKam likevel får beholde plassen i Adeccoligaen.

Det halmstrået vil imidlertid ikke den daglige lederen klamre seg til.

- Nei, vi håper jo ikke at Lyn går konkurs. Vi forholder oss til realiteten, og det er at vi spiller i 2. divisjon neste sesong.

Nå skal fiaskosesongen evalueres av styret i klubben. Tor Rullestad vil ikke kommentere eventuelle endringer i ledelsen av klubben.

- Vi skal evaluere etter sesongen. Styret vil ta ta beslutningene så snart som mulig, sier han.

At flere av dagens a-lagsspillere vil forsvinne, er derimot svært sannsynlig.

- Som sagt, vi vil evaluere når sesongen er over. Det er mange spillere som går ut av kontrakt dette året, de må jo få gå. Hva som skjer med de andre får vi se, forteller Rullestad.

Keepertabbe
Det var storvokste Øyvind Hoås som sendte HamKam til 2. divisjon, med sin scoring etter et kvarter av søndagens kamp.

Spissen avsluttet svakt, men Ivar Rønningen i HamKam-buret var overhodet ikke med på notene, og ballen trillet enkelt og greit inn i nettmaskene bak veteranmålvakten.

Resultatet betyr også at Sarpsborg sikret den siste kvalikplassen til Tippeligaen. På plassene foran dem på tabellen ligger Kongsvinger og Sogndal helt likt.

Hønefoss og Haugesund ligger på direkte opprykk en runde før slutt, men de to lagene har bare to poengs forsprang på nettopp Kongsvinger og Sogndal.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Kommentarer til denne saken