Gå til sidens hovedinnhold

Det går mot mer Putin i Russland

Det russiske parlamentet stemte for å utvide presidentperioden til seks år.

Underhuset i dumaen stemte fredag over president Dmitrij Medvedevs forslag om å endre grunnloven og utvide presidentperioden fra fire til seks år, melder CNN.

Les: - Putin planlegger comeback

Medvedev foreslo endringen tidligere denne uken, og mange tar hastebehandlingen som et tegn på at statsminister og tidligere president Vladimir Putin har planer om å gjøre comeback som president, muligens allerede neste år.

Slik loven er nå, er det kun mulig for en president å sitte i to periode sammenhengende, åtte år til sammen.

Kontrolleres av Putin
Underhuset stemte overveldende for lovendringen; 388 stemte for, mens 58 stemte mot.

Det var ventet at forslaget ville gå gjennom uten stor motstand, ettersom Putins parti, Forent Russland (FR), kontrollerer både over- og underhuset. Også regionale myndigheter må godkjenne forslaget, men også her har FR majoriteten på sin side.

Opposisjonen, ved kommunistleder Gennady, sier å utvide presidentperioden vil gi mer makt til de som allerede har større autoritet enn «generalsekretariatet (i Russland), tsaren og faraoen til sammen.»

- Vil utvikle demokratiet
Tidligere i uken forsvarte Putin en forlengelse av presidentperioden.

- Vi ønsker et instrument som kan hjelpe oss å garantere suverenitet, til å hjelpe til å få gjennomfør langtidsplanlagte saker, og det vil ikke bare ikke være til skade, det vil utvikle demokratiet i dette landet, sa Putin, ifølge AP.

Han la også til at det var for tidlig å spekulere i om han vil stille til valget i 2012, når Medvedevs første periode som president er over. Medvedev, tidligere utenriksminister, ses av mange som Putins marionette.

Les også: - Jeg skal henge ham opp etter ballene

Kommentarer til denne saken