Fire dager før valget er det det Frp-veteran Carl I. Hagen som skaper blest.

- Et slikt følelsemessig utbrudd kan mange tenke seg å komme. Det har slått meg også, det, sier Aarebrot til Nettavisen.

- Risikofylt
- Men - Hagen er ingen amatør. Det er det som er så skummelt - utspill kommer fra en profesjonell, og det er risikofylt.

- Hva legger du i det, Aarebrot?

- Når og hvis Frp kommer i regjeringen, kommer folk i Norge fortsatt til å bli drept. Det kan jeg garantere, og noen av dem ville kunne vært buret inne med eksempelvis tidoblet fengselskapasitet i Norge. Da må Hagen finne seg i at Ap, SV og Sp gjør Frp ansvarlig for drapet.

- Det Hagen gjør nå, kommer Frp til å få svi for, legger han til.

Les også: - Usmakelig og uverdig

- Beklage øyeblikkelig
- Hva mener du Hagen burde gjøre?

- Hagen burde gå ut med en beklagelse øyeblikkelig. Det er over alle støvleskaft. Selve budskapet til Hagen er helt greit fra en amatør, men ikke på denne måten - ved å utnytte en kriminalalsak maks, på en så dypt usaklig måte, mener Ap-sympatisør Aarebrot.

- Har Hagen fått for lite oppmerksomhet i valgkampen?

- Det kan være noe av forklaringen. Det kan sikkert være vanskelig for den gamle sirkushesten å holde seg i ro. Jeg tviler på at Hagen kommer til å beklage, han har ikke for vane å gjøre det, sier Aarebrot.

- Tung belastning
- Men dette blir en tung belastning for en eventuell justisminister fra Frp.

Professoren sier det ikke er så lett for Frp-leder Siv Jensen å blande seg inn i denne saken, sier han.

- Det måtte eventuelt være å ta en prat med ham på bakrommet.

- Mange har forståelse for Hagen
Nettavisen har vært i kontakt med Frps informasjonsavdeling, som opplyser at de ikke vet hvem som ba Carl I. Hagen om å slette det famøse innlegget.

Frps nestleder og justispolitiske talsmann, Per Sandberg, sier til Nettavisen at han snakket med Hagen torsdag morgen:

- Jeg har snakket med Carl og er glad han sier at ytringen er sagt i sinne og i affekt. Jeg tror mange har forståelse for Hagens syn, men la det være helt klart: Det er kun én ansvarlig for udåden, en gjerningsmann – og han har politiet raskt buret inne, sier Sandberg.

- Ikke bedt om å beklage
- Har du bedt Hagen om å beklage ytringen?

- Nei, nei, nei. Det er ikke nødvendig. Vi er enige om at å skylde på regjeringen blir helt feil. Men Hagen har rett i at norsk kriminalpolitikk har spilt fallitt, svarer Sandberg.

Krf-leder Knut Arild Hareide er slett ikke fornøyd med Frps håndtering av saken:

- Nå må Siv Jensen utvise lederskap og få Hagen til å beklage. For hver time som går, virker dette som en bevisst linje fra Frp, sier Hareide, som torsdag er gjesteredaktør i Nettavisen.