Gå til sidens hovedinnhold

- Det har blitt veldig ille

Naboene raser over at Kjell Inge Røkkes folk jobber døgnet rundt.

- Det som kjennetegner Aker Solutions´drift i Moss, er en total overkjøring av lokalmiljøet. De omgår regelverket, de lyver og har klart å snakke seg unna innsyn i virksomheten, sier Jan-Hugo Holten i miljøvernforbundet til NA24.

Lokalene til Aker Subsea, som produserer kabler og annet utstyr til oljeindustrien, ligger på området til gamle Moss verft, omgitt av boliger.

Nå har driften blitt gjenstand for konflikt med naboene og Miljøvernforbundet.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Beskyldningene dreier seg om en konsesjonssøknad, hvor det Røkke-kontrollerte selskapet som er en del av Aker Solutions, blant annet søker om tillatelse til å holde driften i gang 24 timer i døgnet, hele året.

Ifølge Holten, holder fabrikken på døgnet rundt allerede.

Voldtekt av lokalsamfunnet
Han mener Aker Solutions bevisst har utsatt å søke om tillatelse før praksisen ble implementert.

- De synes åpenbart det er bedre å få tilgivelse enn tillatelse. Småbarnsfamilier vekkes av bråk om natten og støyen er uutholdelig for veldig mange. Noen av naboene kaller det voldtekt av lokalsamfunnet, sier Holten.

Therese Hultin Haug (39) er en av naboene til fabrikken. Hun flyttet til nabotomten for to og et halvt år siden, og kan bekrefte at situasjonen har forverret seg for naboene de siste to årene.

- Da vi flyttet hit var det ikke noe problem, og det var veldig lite støy fra fabrikken. Etter all utbyggingen har det blitt veldig ille. Trucker kjører inn og ut hele døgnet, og lyskasterne lyser opp området om natten. Fabrikken sliter mye på oss i nærmiljøet, sier hun.

Erstatningskrav
Therese har flere ganger vært i kontakt med Aker om dette, på fabrikkens egen støytelefon.

- «Vi skal da det opp», er svaret jeg får hver gang, også skjer det ingenting.

En nabo har ringt politiet for å få bukt med problemet, og de har startet en underskriftskampanje, men foreløpig har de ikke fått svar fra Aker.

Therese mener at Aker Solutions har et ansvar for å isolere veggene og vinduene til de som er berørt av støyen.

Hun synes også at naboene har krav på kompensasjon, siden boligene utvilsomt er mindre verd nå, enn da hun kjøpte, på grunn av eskaleringen av virksomheten til fabrikken.

Skal vi tro Miljøvernforbundet, har bedriften de siste 3-4 årene har bedriften hatt en stor utvidelse av sitt areal og virksomhet, uten at myndighetene har ført kontroll med endringene.

«Juks og gråsonevirksomhet»
Fasadeendringer uten byggetillatelse, lyskastere som lyser opp nabolaget om natten, og en lekter som har stått der mye lengre enn den skulle.

Dette er eksempler på juks og gråsonevirksomhet som Miljøvernforbundet beskylder Aker Solutions for.

- De ødelegger livet til andre mennesker. Hvis Kjell Inge Røkke får fred fra naboene sine i Asker, burde naboene til selskapet hans i Moss ha krav på det samme, sier Holten, som mener Aker Solutions slipper unna med dette fordi han har gode kontakter i Arbeiderpartiet og i Regjeringen.

Lovlig
Informasjonssjef i Aker Solutions, Severin Roald, tilbakeviser påstandene og hevder at deres virksomhet er lovlig.

- Siden slutten av 1800-tallet har det vært industrivirksomhet på området vi opererer på. Det er regulert til industri og vi opererer til enhver tid innenfor alle gjeldende lover og bestemmelser, skriver han i en kort e-post til NA24.

Ifølge Jan-Hugo Holten opererer Aker Solutions i et gråsoneområde, og slipper unna med det fordi kommunen har innsett at bedriften er en viktig økonomisk bærebjelke for lokale leverandører.

Derfor slipper de unna med mer enn andre, mener Holten.

- Vi har tett dialog med både lokale myndigheter og naboer om vår virksomhet, sier Roald.

Kommentarer til denne saken