Gå til sidens hovedinnhold

- Det hele beror på en stor misforståelse

Kåre Willoch har liten sans for alt oppstyret rundt reservasjonsretten.

Tidligere statsminister Kåre Willoch (H) har klare meninger om legers reservasjonsrett, som har blitt en verkebyll for Høyre.

Å gi fastleger en mulighet til å reservere imot å henvise til abort, har skapt et voldsomt engasjement - i befolkningen og hos opposisjonen.

- Stor misforståelse
- Hvordan forklarer du det voldsomme engasjementet rundt saken om legers reservasjonsrett, Willoch?

- Jeg tror det hele beror på en stor misforståelse; man må og kan sørge for en form som innebærer at dette ikke rokker ikke ved kvinnens rett til selvbestemt abort. Det må ikke bli en svekkelse av abortloven, sier Willoch til Nettavisen.

KrFs vilje
I samarbeidsavtalen mellom de Høyre, Frp, Venstre og KrF er det et punkt om å «gi fastleger en mulighet til å reservere imot å henvise til abort».

Utformingen skal skje i dialog med den norske legeforeningen og KrF. Derfor har Helse- og omsorgsdepartementet lagt frem et høringsforslag om å gi fastleger denne muligheten.

Her kan du lese mer om høringsutkastet fra departementet

- Vi så 8. mars 15.000 kvinner i Oslo løfte dette som sin viktigste fanesak. Hvordan har helseminister Bent Høie og statsminister Erna Solberg frontet saken, vurderer du?

- Jeg synes de begge har gjort en god jobb. Men – det er liten vilje til å prøve å forstå hos motstanderne av reservasjonsretten. De argumenterer ikke særlig overbevisende for sitt syn på hvorledes en bestemmelse vil virke, sier Willoch til Nettavisen.

- Gammeldags
Willoch mener at hele ordningen med at fastlegen skal henvise videre til spesialist, er «gammeldags»:

- Det er jo slett ikke nødvendig å gå via fastlegen, sier Willoch – som ser dilemmaene som kan oppstå i grisgrendte strøk med få leger:

- Men her kan man lempe på reglene, så blir ikke kvinnen skadelidende, sier han – uten å gå nærmere inn på metoden.

- Ikke tillates i en liten kommune
«Hensynet til pasienten skal veie tyngst. Det vil si at en adgang til å reservere seg mot å henvise til abort ikke vil tillates i en liten kommune der ikke kriteriene for å kunne oppfylle kravene som stilles kan oppfylles,» svarte statsminister Erna Solberg (H) i spørretimen på Stortinget 30. januar.

Her kan du lese mer om Høyres standpunkt

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken