Hodeskader har vært et omdiskutert tema gjennom hele fotball-VM, og ble nok en gang gjenstand for debatt under søndagens finale.
Både Christoph Kramer og Gonzalo Higuain fikk kraftige smeller mot hodet, men ble begge sendt tilbake på banen etter å ha mottatt kjapt tilsyn på sidelinjen.
Etter henholdsvis 14 og 20 minutter ble de to tatt av banen. Spesielt Kramer så svært preget etter ut sammenstøtet med Ezequiel Garays skulder.
Vil ha ny regel
Thor Einar Andersen, fast lege for Norges A-landslag, har selv forsket på hodeskader i fotball. Han sier til Nettavisen at det må gjøres endringer i regelverket for å unngå at potensielt alvorlige skader blir oversett, og at de istedet blir behandlet umiddelbart.
- I en skadesituasjon er det et veldig stort press på det medisinske apparatet på å få klargjort spilleren så fort som mulig. Å spille med en mann mindre i flere minutter, betyr økt risiko for å slippe inn mål.
- Slik jeg ser det, er det to ting som kan og bør gjøres. Det ene er at man tillater et midlertidig bytte, slik at den skadde spilleren kan sjekkes grundig før han eventuelt får fortsette å spille. Det krever minst fem minutter å gjøre en kvalifisert undersøkelse, og denne sjekken bør foregå i garderoben hvor man har nødvendig ro og riktige hjelpemidler, sier Thor Einar Andersen til Nettavisen.
Han innser at akkurat dette kan bli vanskelig å få gjennom.
- Fotball er en svært konservativ idrett og vi har jo sett tidligere at det har tatt veldig lang tid å gjøre forandringer i regelverket, fortsetter han.
Dermed kommer han også med et annet forslag, som han mener bør være langt enklere å få gjennomført.
- Som lege vil det være svært verdifullt å studere TV-bildene av sammenstøtet. Ved hodeskader er det to ting som er avgjørende for alvorlighetsgraden: hvor i hodet treffet skjer, og rotasjonen som eventuelt oppstår. Får det medisinske apparatet tilgang på de samme bildene som TV-seerne, vil man mye lettere kunne ta en kvalifisert avgjørelse om hvorvidt det er forsvarlig å la spilleren fortsette eller ikke. Føre-var-prinsippet bør alltid gjelde i disse situasjonene. Selv om det er sjeldent, har hodeskader potensiale til å være livsfarlig, og må det tas på største alvor, forteller Andersen.
Han har selv vært i situasjoner hvor han har tillatt en spiller å fortsette, der det senere har vist seg at spilleren skulle blitt byttet ut.
- Legene blir gjort dumme av å ikke få se TV-bildene. Alle som sitter hjemme i sofaen får se repriser og skjønner at skaden er alvorlig, mens legene må ta en forhastet avgjørelse uten nødvendig dokumentasjon. Det er ikke forsvarlig, mener han.
Bestemmer selv
I gruppespillskampen mellom Uruguay og England ble Alvaro Pereira liggende etter et sammenstøt med Raheem Sterling.
Etter litt behandling på sidelinjen, bestemte de urugauyanske legene at spilleren ikke var i stand til å fortsette.
Pereira krevde likevel å komme innpå igjen, og fikk dermed også lov til det.
- Det som er skummelt med hodeskader, er at de kan utvikle seg i flere minutter etter at smellen oppsto. Derfor er det ikke forsvarlig å la spilleren bedømme selv om han skal fortsette å spille, selv om dette er til det beste for laget. Spillerens helse er det viktigste, slår landslagslegen fast.
Spillerorganisasjonen FIFPro har reagert på håndteringen av hodeskader både før og under VM, og har fremmet krav om at en uavhengig lege er tilstede under kamp for å kunne gjøre egne undersøkelser av den skadde spilleren.
Thor Einar Andersen har på sin side tiltro til at de respektive lags leger ikke vil la seg påvirke av resultatfokuset.
- For legene er det spillerens helse som er det viktigste. Det sportslige kommer i andre rekke. Derfor bør det være en enkel sak å la det medisinske apparatet få se TV-bildene på direkten. Gevinsten er potensielt veldig stor, når man vet hvordan at man da kan unngå potensielt alvorlige skader, avslutter landslagslegen.