Gå til sidens hovedinnhold

- Det kan virke som Frp oppfatter at Høyre har en bremsekloss

Professor er imidlertid ikke i tvil om hvem som vinner helseduellen av Høyre og Frp.

Både i Høyre og Frp er det klare forhåpninger om å få helseministeren.

Påtroppende statsminister Erna Solberg (H) og mulig finansminister Siv Jensen (Frp) har ifølge VG fått klinkende klare beskjeder fra sine partiorganisasjoner om at de vil ha den statsråden.

- Neppe for å bli populær
- Det er neppe for at helseministeren skal bli populær, sier valgforsker og professor ved NTNU, Anders Todal Jenssen, til Nettavisen.

Men han forstår godt at det er rift om denne posten:

- Begge partier har store ambisjoner – men med ulik innretning. De ønsker seg radikale endringer, og i den situasjonen vil begge partier ha en hånd på rattet, mener Todal Jenssen.

Han sier at partiene er enige om mye - men at det er meningsnyanser mellom dem.

- Høyre har sagt at pengene skal følge pasienten fra det offentlige til det private helsevesenet, men Frp har i tillegg sagt at det ikke skal være noen begrensning på hva dette skal koste. Det kan virke som Frp oppfatter at Høyre har en bremsekloss på dette, de ikke har fortalt noe om, sier han.

Lovfestede rettigheter?
Todal Jenssen trekker også frem ulik innretning på eldreomsorgen:

- Det vil bli opp til den nye statsråden å avgjøre hvordan den vil se ut. Høyre er, klok av skade, forsiktig med å gi lovfestede rettigheter til borgerne. De er nok mer tilbakeholdne enn Frp, mener han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Jeg kan godt tenke meg, at selv om de er enige i all hovedsak, ønsker de ulik gjennomføring, legger Todal Jenssen til.

- Minefelt
- Hvor upopulær må den nye helseministeren tåle å bli?

- Helsevesenet er et minefelt fordi publikum har store forventninger, og det er så sterke profesjonsgrupper i helsesektoren. Så man kommer fort i en heftig skvis. Det er også noe med det økonomiske magemålet: Helsevesernt blir stadig dyrere jo flere lidelser man vil behandle – og teknologien utvikler seg raskt på feltet.

- Hvem tror du blir ny helseminister?

- Jeg tror Høyres Bent Høie får den posten til syvendoe og sist, svarer Todal Jenssen kontant - og begrunner det slik:

- Han er den mest kompetente helsepolitikeren de to partiene har, og det tror jeg begge partier er klar over, sier professoren.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Bent Høie (42) har sittet på Stortinget for Rogaland siden 2000, og har vært fast innvalgt siden 2001. Han har ledet Stortingets helse- og omsorgskomité fra 2009. Høie har vært medlem av Høyres arbeidsutvalg siden 2008 og 2. nestleder siden 2010.

- Sitter langt inne for Frp
Anders Todal Jenssen legger til at Frp har lagt ned mye prestisje i å få sving på eldreomsorgen i Norge:

- Det sitter langt inne for Frp å gi fra seg dette. Området eldreomsorg har vært viktig for Frp helt siden John Alvheims dager.

Legeforeningen har vært tydelige på at de ønsker seg Bent Høie (H) som ny helseminister

- Jeg håper og tror på Bent Høie som ny helseminister, sier president i Legeforeningen Hege Gjessing.

Reklame

NÅ: Tilbud på alle produkter fra Dewalt

Kommentarer til denne saken