Tirsdag skrev Nettavisen om paret som kjøpte fritidsbolig ved Oslofjorden til 6,4 millioner kroner. Da de skulle ta hytta i bruk, oppdaget de enn fæl stank som viste seg å stamme fra omfattende fuktskader og soppangrep.

Advokatene i Help Forsikring svarte leserne på hytte- og boligspørsmål i Nettmøte her i Nettavisen.

En leser har kjøpt hus bygget i 2003 med overtakelse i sommer. På visning merket han en sjenerende lukt.

Sjenerende lukt

Han spør:

- Det ble opplyst fra megler at dette skyldtes dårlig rengjøring. Huset var utleid, og eier var ikke tilstede. Jeg tok derfor forbehold om at lukten skyldtes dårlig renhold og ikke fukt. Hva bør jeg gjøre i forbindelse med overtakelse, for å sikre meg? Bør jeg ha med egen takstmann eller annen ekspert, eller holde tilbake deler av kjøpesummen?

Help-advokat Andreas Aven svarer:

- Lukt kan som du tydeligvis er kjent med være et symptom på fuktskader. Så lenge du har sørget for å dokumentere meglers beroligende uttalelse med hensyn til lukt i kontrakten, vil du ha muligheten til å reklamere overfor selgeren/eierskifteforsikringsselskapet dersom du skulle være så uheldig å oppleve fuktproblematikk senere. Du kan da ikke bli møtt med å ha akseptert muligheten for fuktskader. Siden jeg ikke kjenner ordlyden i kontrakten vil jeg for sikkerhets skyld råde deg til å ta et skriftlig forbehold i overtakelsesprotokollen om å reklamere samt gjøre gjeldende krav om prisavslag/erstatning dersom lukten mot formodning likevel skulle vise seg å ha sin årsak i fuktproblematikk eller annet.

(Spørsmål og svar er noe forkortet. Les spørsmål og svar i sin helhet nederst i saken).

LES OGSÅ:Kjøpte stinkbombe til 6,4 mill.

Meglerguiden:Finn den billigste og beste megleren

Ekspertene i Help mener det er viktig å gjøre en grundig jobb på visning. Videre er det lurt å be om mest mulig skriftlig informasjon.

- Ta forbehold

En av Nettavisens lesere lurer på om man kan ta forbehold ved budgivning.

- Hva kan jeg ta forbehold om ved budgivning? Hva er forskjellen mellom forbehold ved bud og forbehold ved overtakelsen? Er det egentlig for sent å gjøre anmerkninger ved overtakelsen?

Svar: - Det kan for eksempel være opplyst i verditaksten at det er spor etter en vannskade i stuehimlingen under badet. Skaden er i følge selger utbedret i 2007. I dette tilfellet kan det være hensiktsmessig å ta forbehold i budet om at den vannskaden som er omtalt slik og sånn, er utbedret av fagfolk. (Se hele svaret under).

Help-advokatenes råd er at man bør be selger og megler bekrefte på epost salgsfremmende muntlige opplysninger som fremkommer på visning.

En annen leser sliter med naboer som nekter ham å fjerne trær som kan gi fjordutsikt. Han mener megler har lurt ham fordi megleren sa at «hvis man fjernet noen trær, så ville man få fjordutsikt».

- Muntlige opplysninger fra megleren om at man vil kunne få fin fjordutsikt dersom man fjerner noen trær, innebærer ikke i seg selv noen garanti om at de aktuelle trærne faktisk kan fjernes. Dersom megler har uttalt at det vil være uproblematisk å få trærne fjernet, vil det kunne være grunnlag for reklamasjon og krav om prisavslag for eventuell verdiforringelse. En annen sak er om megler i et slikt tilfelle vil vedkjenne seg en slik uttalelse dersom dette ikke er bekreftet skriftlig, svarer Help-advokat Andreas Aven.

SEND INN DINE SPØRSMÅL OG LES SVARENE NEDERST I SAKEN.

FÅ BEDRE RÅD MED NETTAVISENS TJENESTER:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank gratis og spar 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere).

Disclaimer:

Det tas forbehold om at omstendigheter knyttet til enkeltsaker kan legge føringer på det enkelte saksforhold som advokaten ikke kjenner til. Rådene fra Nettavisens ekspertpanel er gitt på generelt grunnlag, og/eller basert på de opplysninger som fremkommer av lesernes spørsmål. Advokatene kan ikke holdes ansvarlig for de rådene som gis.