Gå til sidens hovedinnhold

- Det LO frykter, skal ikke skje

Arbeiderpartiet mener LO tar feil om vikarbyrådirektivet.

Mandag ble det klart at LO sier nei til EUs vikarbyrådirektiv, men Arbeiderpartiet, som er for direktivet, sier at de ikke kommer til å la seg presse i saken.

- Jeg kan ikke gjøre noe annet enn å ta det til etterretning, men det endrer jo ikke vårt syn, sier Aps arbeidspolitiske talskvinne, Anette Trettebergstuen, til Nettavisen.

Les også: LO avviser omstridt direktiv

- Vi er krystallklare
LO-sekretariatet behandlet mandag spørsmålet om det såkalte vikarbyrådirektivet, og et enstemmig sekretariat gikk inn for å anbefale regjeringen om å benytte seg av reservasjonsretten mot direktivet.

- Underveis i prosessen rundt vikarbyrådirektivet har usikkerheten rundt virkningen av direktivet økt. Det har vært viktig å sikre en bred forankring i forbundene for vårt standpunkt. Det har vi nå fått, sier LO-leder Roar Flåthen.

Trettebergstuen mener imidlertid at det LO frykter, ikke kommer til å skje.

- De frykter at direktivet skal føre til at arbeidsmiljøloven må endres, men vi er krystallklare på at det ikke skal skje. Det deler av LO frykter, skal ikke bli en realitet, sier hun.

Hun påpeker også at det ikke foreligger noen ny informasjon i saken som skulle tilsi at man bør endre mening om direktivet.

- Det nye her er at LO har snudd, men det foreligger jo ingen ny informasjon om konsekvenser. Så vårt kunnskapsgrunnlag har ikke endret seg, sier Trettebergstuen.

- Redsel for å ta feil

Trettebergstuen sier samtidig at de tar fagbevegelsenes frykt på alvor.

- Det er jo en redsel for at vi kan ta feil, og det tar jeg på høyeste alvor. Vi lytter til fagbevegelsen og tar redselen på alvor. Men vi har brukt flere år på å vurdere dette direktivet, og vårt kunnskapsgrunnlag er at vi kan beholde våre nasjonale regler, og da vil direktivet ha en positiv effekt, sier hun, og påpeker:

- Våre velgere og fagbevegelsens medlemmer skal være trygge på at Ap er den viktigste garantisten for et godt arbeidsliv, sier Trettebergstuen til Nettavisen.

Vikarbyrådirektivet har to deler, og det er en av delene LO og Ap nå er uenige om.

- Den ene delen er alle enige om, at vikarer skal sikres bedre lønn og arbeidsvilkår. Men det som deler av LO er kritiske til er om direktivet gir oss mulighet til å fortsatt kunne begrense bruken av midlertidig arbeidskraft. Vi og alle ekspertene sier at det kan vi, sier Ap-politikeren.

- Trusler ingen farbar vei
Trettebergstuen viser til at det er åtte andre land som har begrensninger for midlertidig arbeidskraft, og som har beholdt disse reglene etter at direktivet er blitt innført.

- Vi er ikke alene om å hegne om faste ansettelser. Så bruken av midlertidige ansatte vil ikke øke med direktivet, så lenge våre regler i arbeidsmiljøloven står fast, og det står vi bastant på, gjentar hun.

Tidligere mandag sa LO-lederen i Moss, Åge Hansen, at stortingsrepresentanter som stemmer for vikarbyrådirektivet, ikke kan regne med å bli gjenvalgt i 2013.

Dette liker Trettebergstuen dårlig.

- Til det vil jeg si at det er en liten farbar vei å gå ut og true enkeltrepresentanter. Jeg synes man heller skal bruke energien til å kjempe mot et stadig større Høyre og Fremskrittsparti. For den største trusselen mot arbeidsmiljøloven, det er Høyre og Frp i regjering, sier hun.

- Er enige om det meste
- Det er jo tette bånd mellom Ap og LO. Betyr denne uenigheten at det nå er «krig» mellom dere?

- Nei, vi er enige i det meste som angår arbeidspolitikken. At vi er uenige om konsekvensene av direktivet må vi bare leve med. Det viktige er at Ap skal hegne om arbeidsmiljøloven, sier Trettebergstuen.

SV: - Lurt å lytte til LO
Nestleder i Stortingets arbeids- og sosialkomité, SVs Karin Andersen, mener derimot at regjeringen nå må lytte til LO.

- LO ga støtte til en rødgrønn regjering nettopp for å reversere høyrepartienes svekkelse av arbeidsmiljøloven. De samme bestemmelsene kan nå være truet og da er det kanskje lurt å låne øret til gode kamerater og samarbeidspartnere, framfor de høyrepartiene en viser til som skrekkeksempel, sier Andersen.

Hun advarer mot konsekvensene av å si ja til vikarbyrådirektivet.

- NHO har varslet at de mener arbeidsmiljøloven må endres. Nå har Virke også varslet at de mener regjeringens tiltakspakke for et mer seriøst arbeidsliv ikke kan stå. Vi står altså foran en serie saker der arbeidsgiverne vil kjempe mot seriøsitet i arbeidslivet vårt. Ingen kan garantere for at norsk lov, norske tariffavtaler og andre tiltak vil overleve søksmål hvis vi sier ja til direktivet, sier hun.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken