OSLO (Nettavisen): - Politiet har definitivt en oppgave å gjøre, men foreldre bør også ta en samtale med sine unge håpefulle og fortelle dem at det er forskjell på konspirasjonsteorier og virkelighet.

Det sier Trond Henry Blattmann, leder for den nasjonale støttegruppen etter 22. juli. Han er skremt over å se den nynazistiske organisasjonen Nordfront forsøke å finne fotfeste i hans hjemby Kristiansand.

Hang opp plakater på skole

Avisa Fædrelandsvennen skriver at Nordfront i forrige uke var på rekrutteringsturné i Kristiansand og at plakater ble hengt opp ved Kvadraturen skolesenter og på Lund. Ifølge avisa skal organisasjonen ha etablert en lokalgruppe på Sørlandet kalt Motstandsrede nr 2. Nordfront skal også ha vært på offensiven i andre byer.

Har flere lokallag

På sin nettside lister de opp framstøt med plakatklistring på steder som Sandnes, Egersund, Arendal, Sola, Sirdal, Bykle, Bergen, Åmot, Aurskog, Fredrikstad, Greåker, Drøbak, Lier, Bærum og Oslo. Nordfront skriver selv at de har fire såkalte motstandsreder i Norge.

Blattmann ble kjent med offensiven ved at en person kom til ham og viste ham en av plakatene Nordfront-aktivistene hadde hengt opp.

- Konspirasjonsteorier

- Jeg har sett på nettsiden deres, og dette er et miljø som preges av forkvaklede konspirasjonsteorier om det multikulturelle Norge som de anser som noe av det farligste som finnes og at det er om å gjøre og bevare de såkalte nordiske genene. Det er tanker man kjenner igjen, blant annet fra Anders Behring Breivik, sier Blattmann til Nettavisen.

- Folk må våkne opp og se hva som skjer. Dette er den samme ideologien som førte til drapene på 77 mennesker i Oslo og på Utøya 22. juli 2011, blant annet drapet på min sønn, advarer han.

Torjus Jakobsen Blattmann (17) var en av 69 som ble drept på Utøya.

Norsk avlegger

Nordfront, som også kaller seg selv "Den nordiske motstandsbevegelsen", er ifølge det svenske tidsskriftet Expo en avlegger av Svenska Motståndsrørelsen (SMR). Sammen med Svenskarnas parti er SMR dominerende i den svenske floraen av raseideologiske organisasjoner, ifølge Expo.

Politistasjonssjef Ole Hortemo i Kristiansand sier at de følger disse miljøene tett.

- Jeg er glad folk er årvåkne. Det er viktig. Skjer det en oppblomstring, er vi klar med en rekke tiltak, tiltak vi hadde gode resultater med på nitti-tallet, uttaler han til fvn.no.