Gå til sidens hovedinnhold

Det som skjer her slipper du ikke unna

Og nå har bankene fingeren på renteknappen.

I dag torsdag klokken 14 offentliggjør Norges Bank at styringsrenten heves med 0,25 prosentpoeng. Det er så og si alle eksperter enig om.

Spørsmålet for deg som boliglånskunde er imidlertid ikke om Norges Bank hever renta, men om banken din gjør det samme.

- Dersom Norges Bank hever renta i dag tipper jeg de fleste banker vil følge etter, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen First Securities.

Ifølge Andreassen er det ikke stigende pengemarkedsrenter (renten på lån banker imellom) som er hovedårsak til rentehopp, men fordi markedet venter ytterligere renteøkninger fra Norges Bank

Følger spent med
NA24 har loddet stemningen hos flere banker med spørsmålet: Vil banken følge opp renteheving fra Norges Bank?

- Vi er spent på hva Norges Bank gjør i dag. Ikke bare på selve rentebeslutningen, men i minst like stor grad på hvilke signaler sentralbanken gir rundt rentebanen framover. Det er rentemarkedets reaksjon og konkurransesituasjonen som avgjør hva vi eventuelt foretar oss i etterkant, sier informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen i Dnb Nor til NA24.

I Fokus Bank er man rimelig sikre på at renten skal opp.

- Vi forventer en renteheving fra Norges Bank torsdag og ytterligere to rentehevinger resten av året. Vår boliglånsrente vurderers likevel hver dag ut i fra konkurransesituasjonen og pengemarkedsrenten. Vi har sagt vi skal være konkurransedyktige på boliglån og dette står fast i en situasjon med stigende rente, sier kommunikasjonsrådgiver i Fokus Stian Arnesen til NA24.

Kommer med varsel
Han gir samtidig et varsel om at Fokus Bank er svært nær en heving av utlånsrentene.

- Ser man seks-syv år tilbake i tid var bankens rentemargin oppe i 200 basispunkter. For øyeblikket ligger beste boliglånsrente på 3,15 eller 3,20 prosent og med en pengemarkedsrente på 2,70 prosent og fundingkostnader på drøyt 0,50 prosent gir dette marginer som ikke er bærekraftige over tid. Våre marginer på boliglån har gått ned også i løpet av det siste kvartalet og er et uttrykk for den skarpe konkurransesituasjonen på boliglån i det norske markedet, sier Arnesen.

Rentemargin er forskjellen på en banks utlåns- og innlånsrente.

Fra hovedkontoret til Sparebank 1 SR-Bank kommer nøyaktig samme advarsel.

- Rentemarginen vår på boliglån er under kontinuerlig press, og klart svakere enn på samme tidspunkt i fjor, sier bankens produktsjef finansiering Oddvar Rettedal.

Høyere rentemargin
Informasjonsdirektør Hans Tronstad i SpareBank 1 SMN er litt mer forsiktig.

- Pengemarkedet har allerede tatt høyde for en renteøkning i Norges Bank. Skulle pengemarkedsrenten trekke videre oppover etter en eventuell økning i signalrenten, vil vi vurdere løpende hva vi skal gjøre. Vi vil også følge med på hva våre viktigste konkurrenter gjør. Rentemarginen vår er på et litt høyere nivå per første kvartal i år sammenlignet med samme periode i fjor. Den lange trenden er klar. Det er blitt dyrere å hente inn penger, men på kort sikt virker kostnadsnivået stabilt, sier Tronstad.

Lavere rentemargin
Landets nest største bank Nordea følger i likhet med storebror Dnb Nor spent med på dagens rentemøte i Norges Bank.

- Vi vil først se hva avgjørelsen til Norges Bank blir før vi vurderer hva vi gjør med våre renter. Det er tre ting som er med å avgjøre våre renter, nemlig prisen på penger, avgjørelsen til Norges Bank og konkurransesituasjonen, sier informasjonssjef Thomas Sevang.

Han opplyser at Nordeas rentemargin har steget 0,15 prosentpoeng siste tre måneder, men at marginen ligger 0,21 prosentpoeng lavere enn på samme tid i fjor.

Tenker annerledes
Er du kunde i en mindre bank, kan du ta det litt mer med ro.

I hvert fall hvis vi skal tro sjefen i Kragerø Sparebank.

- Du vet, en lokalbank med 95 prosent innskuddsdekning og 20 prosent kapitaldekning gjør antagelig andre vurderinger enn storbankene, sier administrerende banksjef Jon Guste-Pedersen til NA24.

Kommentarer til denne saken