Gå til sidens hovedinnhold

Det store forfallet

For første gang siden 1984 er ikke Serie A blant de tre beste ligaene i Europa. Tyskland stormer fram.

Den europeiske nasjonsrankingen for klubblag er basert på innsatsen i europacupene, men er også anerkjent som rangering av de ulike nasjonale ligaene.

Når den endelige rankingen for 2011 blir klar etter europacupfinalene i mai, kommer den til å inneholde et klart signal om maktforskyvning i europeisk klubbfotball, selv om England fortsatt vil toppe foran Spania:

Tyskland vil nemlig være foran Italia for første gang siden 1990, da Tyskland var nummer én og Italia to.

For første gang siden 1984 vil ikke Italia – som dominerte totalt på 1990-tallet – være inne blant de tre beste.

Se den foreløpige 2011-rankingen her!

- Sunn økonomisk drift
Selve symbolet blir Champions League-kvartfinalen mellom Schalke 04 og Inter. Tirsdag kveld banket Schalke Inter med 5-2 i Milano. Returen bør bli en formalitet, om Inter ikke har enda flere marginer på sin side enn da de slo ut Bayern München i forrige runde.

Nettavisen har snakket med to av Norges fremste fotballeksperter for å finne forklaringen. Rune Bratseth spilte sju sesonger i tyske Werder Bremen, kjenner europeisk klubbfotball gjennom mange sesonger med Rosenborg i Champions League og er nå ekspert for Viasat. Steinar Nilsen tilbrakte fem år i Italia med spill for AC Milan og Napoli, og er nå ekspert for MAX.

- Jeg tror hovedforklaringen er det som har skjedd i tysk fotball siden TV-avtalen brøt sammen for snart ti år siden. Det tvang klubbene til å bygge opp en sunn økonomisk drift. Det har de klart på en fabelaktig måte, og det tjener de på nå, sier Steinar Nilsen.

Nedslitt i Italia
Tidligere Werder-kaptein Bratseth er helt enig.

- Dette er naturligvis sammensatt. Men økonomi er en viktig del av det. I Tyskland har de drevet edruelig i alle år, og resultatmessig har de lidd litt under det i en tid da mange klubber internasjonalt har brukt mer penger enn de egentlig har, poengterer han, og fortsetter:

- Tyskland har dessuten moderne stadioner og det høyeste tilskuertallet i Europa i den hjemlige serien. Det er mellom 40.000 og 80.000 tilskuere på alle kamper i Bundesliga. Nøyaktig hvor stor andel av klubbenes totale omsetning publikumsinntektene utgjør, er vanskelig å si, men det er klart det bidrar til et godt grunnlag.

Det meste er annerledes i Italia, der klubbene har opplevd en dramatisk publikumssvikt de siste sesongene.

- Italia framstår i øyeblikket som den rake motsetning til Tyskland. Klubbene sliter økonomisk og infrastrukturen er rett og slett sliten. De fleste stadionanleggene er nedslitt og utdaterte, konstaterer Rune Bratseth.

- Taper kampen
Akkurat det kan Steinar Nilsen skrive under på.

- Infrastrukturen må rustes opp. Men det er veldig mange klubber som ikke har en sunn økonomi. Mens italienske storklubber tidligere kunne lokke til seg verdens beste spillere, taper de nå kampen mot engelske og spanske storlag. Unntaket er Inter under José Mourinho. Han fikk omtrent akkurat de spillerne han pekte på. Da vant de også Champions League, sier Nilsen.

For selv om italiensk klubbfotball faller, ble det altså italiensk seier i Champions League så sent som i fjor. Men ikke en eneste italiensk spiller spilte fra start i finalen mot Bayern München.

Så forsvant Mourinho, og Inters stjerner har på ingen måte klart å følge opp etter at «The Special One» slapp tømmene. Rafael Benítez rakk ikke å bli gammel i sjefsstolen, og nå sitter også etterfølgeren Leonardo meget utrygt.

Når det gjelder den tyske framgangen, trekker Rune Bratseth også fram en annen suksessfaktor.

Flinke med nye landsmenn
- Tyskerne har vært veldig flinke til å integrere folk fra andre nasjoner. Og da tenker jeg ikke først og fremst på innkjøpte spillere, men på andre- og tredjegenerasjons innvandrere som har bodd i Tyskland i hele sitt liv.

- Mange av spillerne på det tyske landslaget faller inn i denne kategorien. Det er en påfallende stor forskjell mellom for eksempel Tyskland og England. England har jo også mange innvandrere, men det er veldig få ikke-engelske navn på det engelske landslaget, poengterer Bratseth.

Han tror tyskernes klatring på rankingen kan fortsette. Spania og England har kanskje grunn til å føle seg truet.

- Det tyskerne mangler, er jo lag med erfaring fra å komme langt i Champions League. Det er det egentlig bare Bayern München som har. Det må komme gradvis, sier Bratseth.

Snuoperasjonen er i gang
Hva angår Italias vei ut av uføret, ser Bratseth én mulig døråpner for en snuoperasjon:

- Jeg tror det som skal til for å snu trenden, er et internasjonalt mesterskap i Italia. Da vil de få en opprusting av infrastrukturen og ny entusiasme, som jeg mener er helt nødvendig.

Steinar Nilsen tror italienske lag uansett vil reise seg.

- Jeg tror italiensk klubbfotball vil komme sterkere tilbake. De har allerede begynt på den økonomiske snuoperasjonen, selv om det er langt igjen. Og spillerutvikling er noe italienerne alltid har vært gode på, så det de kommer til å få fram nye toppspillere, sier Nilsen, som innrømmer at han også snakker med hjertet.

- Jeg har en stor forkjærlighet for italiensk fotball, og følger veldig nøye med på det som skjer der nå, forteller han.

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken