Gå til sidens hovedinnhold

- Det største jeg har gjort noen gang

Alexander Kristoff vant Flandern Rundt.

Vårklassikeren Flandern Rundt kunne ikke gått av stabelen i vakrere omgivelser: Påskesola skinte høyt over det belgiske landskapet denne søndagen, kanskje som en ekstra oppmuntring og inspirasjon for Alexander Kristoff.

Nordmannen var nemlig en av favorittene til å gå helt til topps i den belgiske klassikeren, og det viste seg ikke å være uten grunn:

Alexander Kristoff gikk helt til topps i Flandern Rundt, og er dermed den første nordmannen som vinner endagsrittet som er et av de virkelig store innen sykkelsporten.

En av de største

Nordmannen rykket sammen med fjorårets Paris-Roubaix-vinner Niki Terpstra om lag 25 kilometer før mål, og rykket holdt helt inn. Ved mål forsøkte Terpstra å passere nordmannen, men det var Team Katusha-rytteren som var raskest.

Dermed vant Kristoff Flandern Rundt, og er virkelig i ferd med å bli en av de største norske syklistene i historien.

- Ja, nesten. Jeg tror det, sier nordmannen selv til TV 2 like etter målgang, på spørsmål om dette er det største han har oppnådd som syklist.

- Jeg hadde mer å gi på slutten, og jeg er utrolig glad for å vinne, legger han til.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

TV 2-kommentator Christian Paasche beskriver Kristoff som «et sykkeleventyr».

- Noe av det største du kan vinne

- Han er altså ikke mer enn 27 år gammel. Og nå har han vunet Milano-San Remo. Han har vunnet Flandern Rundt. Han satte fyr på Norge under Tour de France i fjor. Han har vunnet Vattenfall Cyclassics. Han er nok et norsk sykkeleventyr!

Ekspertkommentator Johan Kaggestad er ikke uenig:

- Dette er på høyde med VM-gullet til Thor Hushovd. Flandern Rundt er noe av det største du kan vinne i internasjonal sykkelsport, det er det ingen tvil om, sier Kaggestad.

Rykket ifra

Sammen med fjorårets vinner av Paris-Roubaix, nederlenderen Niki Terpstra, satte den norske Team Katusha-rytteren inn et angrep, og hovedfeltet klarte ikke å svare. Avstanden økte raskt til et halvt minutt, før det så ut som om hovedfeltet skulle hente igjen de to utbryterne.

Men duoen i tet svarte.

Fem kilometer før mål var avstanden ned til de nærmeste forfølgerne 26 sekunder.

- Dette går veien! utbrøt TV 2-kommentator Christian Paasche.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Og det gjorde det. Belgiske Greg Van Avermaet forsøkte å hente igjen de to, men i oppløpet var det nordmannen og nederlenderen det hele handlet om. Quick Step-rytteren forsøkte å spurte seg forbi Kristoff, som imidlertid var den sterkeste i oppløpet.

- Slitt mer i Paris-Roubaix

Om bare én uke er det en annen klassiker, Paris-Roubaix, som står for dør. Nå har Alexander Kristoff sjansen til å ta en utrolig «The Double».

- Jeg håper det, men akkurat nå er jeg bare fornøyd med å ha vunnet dette. Jeg har alltid likt Flandern bedre, jeg har slitt mer i Roubaix. Jeg forventer ikke å vinne, men jeg vil selvfølgelig prøve, sier Kristoff i et intervju med arrangøren, med sønnen Leo på armen.

Flere bilkrasj

Det hadde vært dramatikk lenge før Kristoff og Terpstra gikk i brudd.

Drøyt 100 kilometer før målgang forsøkte en nøytral arrangørbil å presse seg forbi et sju mann stort brudd i tet, men endte i stedet opp med å meie ned en av rytterne – newzealanderen Jesse Sergent.

- Det er så kjedelig og trist det som skjer med Jesse Sergent. Shimano: Ikke passer rytterne når det svinger, meldte syklist Fabian Cancellara, som selv ikke deltok i rittet, på Twitter.

Shimano er de nøytrale arrangørbilene, som dessverre ikke hadde lært av hendelsen.

Det gikk nemlig ikke lang tid før en Shimano-bil krasjet inn i en av bilene til laget Francaise des Jeux (FDJ), som hadde bremset ned for å hjelpe en rytter.

Det fikk ikke Shimano-bilen med seg, som kjørte inn i baken på FDJ-bilen som igjen kjørte på sin egen rytter, Sébastien Chavanel.

Alexander Kristoff lot seg imidlertid ikke affisere, og spurtet inn til den første norske seieren i Flandern Rundt noensinne.

Kommentarer til denne saken