Gå til sidens hovedinnhold

- Det strider mot all fornuft og forstand

Saken om Margit og Kjell opprører. Frp-leder Siv Jensen ber regjeringen svare på om det er slik eldreomsorg man ønsker seg.

Begge er pleietrengende, bare én fikk plass på sykehjemmet. Saken om Margit og Kjell som må skilles etter 65 år, fikk mange til å reagere.

Det var Telemarksavisa som tirsdag brakte saken om ekteparet som fram til juni i fjor bodde sammen i sin bolig i Skien. Hverdagen fungerte godt fram til Margit fikk slag. Kjell fikk plass på Gulset sykehjem, mens Margit fikk avslag, selv om hun har fått slag og er sterkt pleietrengende.

Les saken her: Margit og Kjell må skilles etter 65 år

Savner hverandre
De to savner hverandre.

- Det hadde vært artig å sett’n somme tider, sier Margit (91), til Telemarksavisa.

- Blir lei meg
En av dem som har latt seg opprøre over saken er FrP-leder Siv Jensen.

- Jeg blir lei meg over denne saken. Politikere står i valgkamp og snakker om verdig eldreomsorg, så er det slik eldreomsorgen fungerer. Det strider mot all fornuft og forstand, sier hun ifølge sin pressetalsmann.

- Frp har lenge foreslått at det er den enkeltes behov som skal være utslagsgivende for tildeling av sykehjemsplass. Når legen sier at Margit har behov for sykehjemsplass, så skal hun ha lovfestet rett til dette, mener Frp-lederen.

Vil lovfeste rettigheter
Jensen mener saken viser at verdighetsforskriften til regjeringen er null verdt.

- Når systemet er slik at Margit og Kjell må skilles, handler det ikke om verdighet, det handler om det motsatte. De eldre har vært gjenstand for alle valgkamper jeg kan huske. Nå er det på tide å gjennomføre Frps politikk slik at de som bygde landet får en verdig alderdom.

Jensen sier Frp vil lovfeste rettighetene, og sørge for at finansieringen kommer automatisk fra folketrygden når legen har erklært et behov.

- Det er ingen syke arbeidere som får beskjed om at kassen med sykepenger er tom. På samme måte må vi finansiere eldreomsorgen. Det er behovet til den enkelte, og ikke kommunekassen som må være gjeldende.

Siv Jensen utfordrer nå regjeringen på å svare på om det er slik eldreomsorg de ønsker seg.

Venter på Fylkesmannen
I Skien kommune sier de at spørsmålet om sykehjemsplass for den 91 år gamle kvinnen er til klagebehandlingen hos Fylkesmannen. I mellomtiden har hun rehabiliteringsplass, men ikke der ektemannen har sykehjemsplass.

Kommunalsjef Sigrid Øyen sier til Nettavisen at Skien stort sett klarer å imøtekomme behovet når det gjelder ektefeller som begge trenger sykehjemsplass og at de kommer til å gjøre det de kan for å løse også denne situasjonen så fort som mulig.

- Men vi har ikke rom som står og venter. Vi vurderer imidlertid slike saker fortløpende, og det helt uavhengig av medieoppslag, som vi ikke kan styre etter, sier Øyen.

Kommunalsjefen opplyser at det på det aktuelle sykehjemmet er seks eller sju rom som kan brukes som dobbeltrom for ektefeller som trenger sykehjemsplass og ønsker og kan bo sammen.

I Nettavisens kommentarfelt var engasjementet glødende da vi presenterte Telemarksavisas sak. Her er noen av kommentarene:

Monica Meland: - Det er nå snart åtte år siden Ap sa at eldreomsorgen skal skinne. Bare et av mange løftebrudd fra den kanten. Godt det er valg til høsten.

Elizabeth Isabell Hansen: - Dette er helt sykt. De kan ikke tvinge noen til og gå fra hverandre.

Toril Isaksen: - Hjerterått å behandle eldre mennesker slik.

Trond Erik Bolsø: - Dette er realiteten svært ofte, og ikke det verste eksempelet heller, dessverre. Norge er blitt et kalt land der penger settes langt foran menneskelige behov.

Reklame

Dette er klærne kjendisene bruker i 71 grader nord

Kommentarer til denne saken