Søndag tapte Arsenal 1-2 hjemme for Manchester United og dermed er londonklubben i trøbbel med tanke på den viktige fjerdeplassen som gir Champions League-spill.

«The Gunners» ligger ti poeng bak erkerival Tottenham på tredjeplass og fem poeng bak Chelsea på fjerde. 16 kamper gjenstår av den inneværende sesongen.

Tidligere Premier League-kommentator, og Arsenal-supporter Kenneth Fredheim, mener at manager Arsène Wenger må ta sin del av skylden for at klubben nå har problemer.

- Jeg har allerede avskrevet denne sesongen ligamessig. Det gjorde jeg etter de to første månedene. Arsenal ødela alt da. Wenger må ta sin del av skylden for det, sier han til Nettavisen.

- Jeg føler meg ganske trygg på at det går mot slutten av en fantastisk epoke. Det er bare trist. De fem-seks siste årene har Wenger virket helt handlingslammet, sier TV-profilen.

- Mildt sagt rystende
Under søndagens kamp reagerte mange på at Wenger tok ut uromomentet Alex Oxlade-Chamberlain etter 74 minutter og dyttet inn formsvake Andrej Arsjavin.

Russeren har bare vært en skygge av seg selv denne sesongen og mye tyder på at angrepsspilleren er over middagshøyden. Fredheim skjønte svært lite av Arsenal-byttet.

- Jeg trodde helt ærlig at det var en feil. Jeg trodde ikke det var mulig. Chamberlain var en trussel mot United med sin fart. Med ham på banen blir motstanderen mer forsiktig.

- Så det var en julegave for United, da Wenger tok ut Chamberlain. Arsjavin holder ikke Premier League-nivå lenger. Det byttet var mildt sagt rystende, fastslår Fredheim.

- Hva har egentlig skjedd med Arsjavin?

- Nei, si det. Det ser ikke ut som han har lyst til å spille fotball. Han har det ikke gøy og han orker ikke løpe. Han har ingen idé om hva som foregår ute på banen, sier Arsenal-supporteren.

- Det kan godt hende byttet kostet oss poeng i kampen. Det var merkelige greier, men dette har vi sett Wenger gjøre før. Det å ta ut offensivt gode spillere.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- van Persie drar
Fredheim var langt fra den eneste som ristet på hodet over Arsenal-managerens valg. Også stjernespiss Robin van Persie så oppgitt ut, da russeren entret banen mot slutten av kampen.

- Ja, jeg la merke til det. Fansen reagerte også. Det er tragisk å se hvordan Wenger er i ferd med å ødelegge sitt ettermæle i Arsenal. Han har vært en av klubbens største managere.

Skulle Arsenal havne utenfor topp fire denne sesongen, og gå glipp av Champions League-spill neste sesong, så er Fredheim skråsikker på at også Robin van Persie vil forlate klubben.

- Ja, da forsvinner han til sommeren. Det er totalt urealistisk at han skal bli med videre om det ikke blir Champions League-plass, sier Fredheim.

Han tror likevel en ny manager kan være redningen, men er usikker på hvem som er skikket for jobben. Han mener det er viktig å videreføre det Wenger har skapt i løpet av sine år i klubben.

- Det spørs litt hvem det er og hva han signaliserer. Det kommer også litt an på hvem han konkret henter inn. Men et managerskifte kan føre til at van Persie velger å bli, sier han.

- Wenger har bygd et hus i Arsenal, så man må bygge videre på det. Det går ikke bare på A-laget, men også på ungdomsakademi, filosofi og hele systemet rundt klubben, sier profilen.

- Mistet grepet
I sommer mistet Arsenal stjerner som Francesc Fabregas og Samir Nasri. Fredheim tror noe av grunnen til at londonklubben sliter er at disse to aldri ble erstattet med kvalitetsspillere.

- Wenger gjorde noen trekk i sommer, men ikke nok. Man ser at de største stjernene ikke har tålmodighet til å vente på Wenger. De har mistet troen på prosjektet hans, sier Fredheim.

- Han er utvilsomt en dyktig manager når det gjelder yngre spillere, men han burde kjøpt en tre-fire rutinerte stjerner. For meg er det helt uforståelig at han ikke gjorde det i sommer.

Kommentatoren mener det er «hakk i plata» når det gjelder økonomien i klubben. På den ene siden hevder styret at det finnes penger, mens Wenger selv hevder det motsatte.

- Pengene er der, men Wenger klarer likevel ikke å bruke dem. Han sier selv at pengene ikke er der. Det er ikke lett å vite hva man skal tro.

- Wenger har mistet grepet. Jeg sitter litt med den følelsen. Det forsterkes når jeg får meldinger fra folk i England som skriver: «He's lost it», forteller Canal Plus-profilen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Sliter defensivt
Fredheim mener det først og fremst er forsvaret som har sviktet for Arsenal denne sesongen. Wenger hetet tyske Per Mertesacker i sommer, uten at det har vært noen umiddelbar suksess.

- Vi så det i går. Han som spiller høyre back (Johan Djourou) holder ikke nivået. Han er ikke god nok. Det skulle være mulig å få tak i bedre forsvarsspillere, om Wenger ønsket det.

- Arsenal har også en tynn midtbane på grunn av skader, men det er en del av gamet. Men det er først og fremst forsvarsrekka som ikke er god nok, sier Fredheim.

Londonklubben henger fortsatt med i Champions League denne sesongen, men Fredheim har heller ikke troen på suksess ute i Europa.

- En skal aldri si aldri i fotball, men for å være nøktern, så er det ikke realistisk. Arsenal er ikke i stand til, over to kamper, å hamle opp med lag som for eksempel Real Madrid og Barcelona.