Gå til sidens hovedinnhold

«Det verste var å miste barna»

De var konger på byen, men mistet alt til dopet. Nå støtter de likesinnede gjennom Anonyme kokainmisbrukere.

– Jeg hadde alt. En super jobb, flott bil, villa, båt og hytte. Kone og barn. Alt forsvant. Jeg sløste bort et godt liv på kokain, sløste bort forholdet til barna mine, forteller «David» til Nettavisen.

Bakgrunn:Les dokumentaren som avslører dop-Oslo

- Umulig å unngå
Tirsdag avslørte Nettavisen at det tidligere motedopet kokain har endret status til å nærmest bli et folkedop i Norges største byer.

Problemet er allerede så stort i Europa, at Europaparlamentet har slått alarm.

Nå slår også norske myndigheter alarm, etter at kokainmisbruket har økt med voldsom kraft over svært kort tid.

Nettavisen har snakket med en lang rekke nåværende og tidligere misbrukere, som bekrefter at «alle» bruker eller på annen måte har vært i kontakt med kokain.

– Det er ikke mulig å gå på byen i de store byene uten å legge merke til det, sier en tidligere utelivsprofil.

Utypisk misbrukermiljø
For seks uker siden ble den første gruppa av den internasjonale organisasjonen «Cocaine Anonymous» dannet på Frogner i Oslo.

To av medlemmene som har vært med på oppstarten av gruppa, «David» og «Geir», møter Nettavisen på en bar på Karl Johan i Oslo. Det er ingenting ved utseende til guttene som avslører at de har levd et liv som tunge narkotikamisbrukere.

Snarere tvert imot. Begge er velkledt, trendy og svært veltalende. Men så har de også vært en del av et uortodoks misbrukermiljø – som såkalte «cola-torsker».

– Det er det vi kaller oss selv, sier «Geir».

Behovet er stort
Begge har over lengre tid sett at kokainmisbruket har økt betraktelig i Norge, og er overrasket over at det ikke tidligere er fokusert på problemet. De hilser den siste tids oppmerksomhet omkring dopmisbruket velkommen.

For begge guttene er svært bekymret over utviklingen. Derfor ble gruppa Anonyme Kokainmisbrukere dannet for kort tid tilbake.

– Foreløpig er det kun et fåtall medlemmer, men så har vi heller ikke markedsført gruppa. Vi er helt i startfasen. Vi merker at behovet er stort – et behov for en vei ut av helvetet for alle oss «cola-torsker», forteller initiativtakerne.

Begge snakker om et mangeårig misbruk. De hang på de mest trendy utestedene, brukte enormt med penger, og sniffet stripe etter stripe.

– Det pågikk i årevis. Nettopp fordi jeg har tilbrakt så utrolig mye tid – og penger – på dette livet, kan jeg fastslå at Nettavisens dokumentar fra utelivet i Oslo traff spikeren på hodet. Det er nettopp slik jeg opplevde det: Omfattende, åpenlyst, kult og sosialt akseptert, sier «David».

«Det har gått langt nok når du mister bilen. Ikke vent til resten av livet ryker også...»

Eksmisbruker

Fanget bak linjene
Sammen med «Geir» legger han stor vekt på at det finnes hjelp. Både gjennom det offentlige helseapparatet, som til slutt måtte ta seg av en nedkjørt «David».

– Du blir fanget bak linjene, forteller han.

Etter ett år med avrusning og behandling, deler han nå av sine egne erfaringer med dem som har søkt hjelp hos Anonyme Kokainmisbrukere.

– Selv mistet jeg absolutt alt. Men det finnes veldig mange misbrukere der ute som fremdeles tror de klarer å holde på litt til, og at det går bra til slutt. Dessverre er det ikke sånn. Jeg ønsker at flere tar kontakt med oss, før de mister alt. For å si det sånn, så har det gått langt nok når du mister bilen. Ikke vent til resten ryker – først går bilen og hytta, deretter går hjemmet og familien med i dragsuget, understreker «David».

- Oppegående misbrukere
– Det er viktig å få spredd budskapet om at noen er der, også for såkalte «oppegående misbrukere». Dette er mennesker som i utgangspunktet er ressurssterke, men som likevel har utviklet et misbrukerproblem, sier «Geir».

De to forteller videre om at kokain for mange er trendy og kult, men samtidig det mest avhengighetsskapende narkotikum som finnes.

– «Cola-torsker» har det like ille som de andre narkotikamisbrukerne, understreker «David».

Begge guttene er opptatt av å vektlegge at organisasjonen Anonyme Kokainmisbrukere er et lavterskeltilbud der alle kan delta.

– Hvem som helst er velkomne hos oss. Det eneste som kreves, er et ønske om å bryte med det destruktive livet som misbruker, sier «Geir»

I dag er de begge de tidligere misbrukerne tilbake i full jobb.

– Jeg kan jobbe, jeg kan feste mer, reise mer, og treffe barna mine. Gruppen har gitt meg livet tilbake, sier «David».

– Å «dra cola» er ikke noe liv, understreker han.