Gå til sidens hovedinnhold

- Det virker nesten avtalt

Lars Peder Brekks varslede avgang som nestleder i Senterpartiet har igjen satt fart i spekulasjonene rundt regjeringens sammensetning.

Valgforskere Nettavisen har vært i kontakt med, tror imidlertid ikke det er noen automatikk i at Ola Borten Moe skal inn i regjering selv om han velges til ny 1. nestleder i Senterpartiet under landsmøtet i Stjørdal 17.-20. mars.

- Lars Peder Brekk har signalisert at han vil fortsette som minister, og dermed tror jeg ikke det vil ha noen betydning for regjeringen om Borten Moe tar over som 1. nestleder i Senterpartiet, sier statsviter og politisk forsker ved NTNU, Anders Todal Jenssen, til Nettavisen.

Stor støtte
Det var i romjulen Lars Peder Brekk varslet at han ikke tar gjenvalg under landsmøtet i mars, og ganske raskt ble Ola Borten Moe lansert som kandidat til vervet. Avisen Nationen har gjort en rundspørring blant partiets fylkesledere, og skriver tirsdag at 13 av 15 fylkesledere går inn for Borten Moe som ny nestleder.

- Ola Borten Moe er en dyktig og anerkjent politiker, og jeg tror han har støtte som strekker seg forbi partirekkene. Jeg ser for meg ham som en naturlig 1. nestleder, sier Arne Bergsvåg, fylkesleder i Rogaland til Nationen.

Slagferdig
Todal Jenssen mener Brekk og Borten Moe er ganske like som politikere, men karakteriserer Ola Borten Moe som en slagferdig og spennende debattant, noe som kan være en fordel for partiet i forhold til Lars Peder Brekk.

Valgforskeren tror høyt arbeidspress kan være en medvirkende årsak til at Lars Peder Brekk velger å trekke seg fra partiledelsen:

- Brekk har hatt mye å styre med, og har som statsråd mange krevende oppgaver, sier Todal Jensen, og trekker fram både utfordringene med reindriftsnæringen og pelsdyrnæringen som eksempler.

Trønderkupp
Professor Frank Aarebrot har tidligere omtalt Brekks avgang som «et sleipt trøndergrep», og mener Eidsiva-affæren og de øvrige skandalene som i høst rammet partiet, har hatt liten betydning for Brekks valg.

- Han er den i partiledelsen som har hatt minst å gjøre med skandalene, sier Aarebrot, som mener det er indremedisinske grunner til at partiet ønsker en helt ny mann inn i ledelsen.

Den erfarne politiske kommentatoren står fast ved at det kan være dragkamp mellom Vestlandet og Østlandet på en side og trønderfylkene på den andre siden som gjør at Brekk nå trekker seg, og tilsynelatende baner vei for Ola Borten Moe.

- Det virker nesten avtalt, sier Aarebrot til Nettavisen.

Tar gjenvalg?
Lars Peder Brekk (55) har vært nestleder i Senterpartiet siden 2003, og hadde også samme verv i perioden 1993-97. Han var fiskeriminister i Sentrumsregjeringen i 2000, og ble innvalgt til Stortinget ifra Nord-Trøndelag i 2005. Fra 2007 var han parlamentarisk leder i Senterpartiet, fram til han i juni 2008 ble utnevnt til landbruks- og matminister.

Brekk har varslet at det er sannsynlig at han stiller til gjenvalg på Stortinget i 2013.

Kommentarer til denne saken