Tidligere president George W. Bush kommer ut med ny bok tirsdag. I boken «Decision Points» redegjør Bush for sine to perioder i Det hvite hus. Han forsvarer også en rekke omstridte beslutninger som ble tatt i Det ovale kontor, deriblant avgjørelsen om å bruke waterboarding, såkalt simulert drukning, på terrormistenkte.

- Reddet mange liv
Bush hevder i boken at bruken av den omstridte avhørsmetoden reddet amerikanske og britiske liv, og avverget terrorangrep i London og flere steder i USA.

- Tre mennesker ble utsatt for waterboarding, og jeg mener denne beslutningen reddet liv, sier Bush i et intervju med The Times.

Bush innrømmer også overfor The Times at han beordret bruken av waterboarding på Khalid Sheikh Mohammed, som anses for å være mesterhjernen bak 11. septemberangrepene mot New York og Washington.

- Det kan du banne på, sier han til avisen.

- Avhørene bidro til å avverge planer om å angripe amerikanske, diplomatiske fasiliteter i utlandet, Heathrow-flyplassen og Canary Wharf (finansdistrikt) i London, samt en rekke mål i USA, skriver Bush i boken.

- Et klassisk argument
Amnesty Norge mener imidlertid at ekspresidenten bruker et klassisk argument for å forsvare bruken av tortur.

- Dette er jo et klassisk argument og knep. Det er et såkalt tikkende bombe-argument, og vi står på at tortur er forbudt under alle omstendigheter. Det har med jevne mellomrom blitt sagt at tortur har avverget terror, men vi har ennå til gode å se noen gode bevis på det, sier generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, til Nettavisen.

- Det evige spørsmålet er om man kanskje kunne vite det på andre måter. Det finnes andre avhørsmetoder som eksperter mener fungerer. Det å åpne opp for tortur, uansett om man mener det teoretisk kan bidra til noe, mener vi er feil. Det er klart at de som har beordret tortur har et ekstrem behov for å forsvare det, sier Egenæs med klar henvisning til Bush.

- Det er ikke tortur
Bush avviser overfor The Times at waterboarding kan klassifiseres som tortur.

- Kan såkalt waterboarding defineres som tortur, eller er det helt på grensen av tortur, Egenæs?

- Det er tortur. Det er klassisk tortur. Det er bare en annen måte å stikke et hode ned i do på, slik som vi ser på TV. Det gjøres ved å legge et fuktig klede over hodet og helle vann over, slik at man oppfatter at man drukner, sier Egenæs.

Les også: - Hvordan er sex etter fylte 50?
Les også: Bush: - Jeg blir kvalm
Les også: - Dette vil komme som et sjokk på dere

I boken skriver Bush at han ble svært overrasket da amerikanerne ikke lyktes med å finne masseødeleggelsesvåpen i Irak. Våpnene var som kjent hovedargumentet for invasjonen i 2003.

- Ingen var mer sjokkert og sint enn meg, da vi ikke fant våpnene. Jeg fikk en kvalmende følelse hver gang jeg tenkte på det. Og får det fortsatt, skriver Bush i boken.

Bush har fått spesielt mye kritikk for Irak-krigen. Han forsvarer invasjonen med at irakere har det bedre uten Saddam Hussein, og at USA er bedre stilt uten en Saddam Hussein som forsøker å skaffe seg biologiske og kjemiske våpen.

Han omtaler også Saddam Hussein som en «morderisk diktator». Saddam ble henrettet ved henging i Irak romjulen 2006.

Vurderte å bytte ut Cheney
Videre skriver Bush at han vurderte å bytte ut Dick Cheney under gjenvalget i 2004, men valgte til slutt å beholde den omstridte visepresidenten. Det ble ofte oppfattet som at Cheney var den virkelige beslutningstakeren i Det hvite hus.

Bush ramser også opp 14 viktige begivenheter fra sitt liv, deriblant beslutningen om å slutte å drikke og terrorangrepene i USA i 2001.

Selvkritikk
Ekspresidenten fikk massiv kritikk for håndteringen av orkanen Katarina, som jevnet store deler av New Orléans med jorden. Bush innrømmer i boken at han håndterte krisen dårlig. Og da finanskrisen eskalerte mot slutten av presidentperioden i 2008, følte han seg til tider som «en kaptein på et synkende skip».

Bush var tidenes minst likte president da han forlot Det hvite hus i januar 2009.

Kilder: The New York Times, The Times, BBC, Daily Mail.