Nye analyser av dopingprøvene fra Torino-OL i 2006 har resultert i fire positive prøver, hevder radiokanalen Deutschlandfunk.

Minst én av prøvene skal tilhøre langrennsløperen Kristina Smigun-Vähi fra Estland, som vant to gull i Torino-lekene.

Ifølge radiokanalen er det uklart om flere av de positive prøvene er hennes, eller om også andre utøvere er avslørt. Uansett mener kanalen å vite at alle de positive prøvene stammer fra utholdenhetsidretter.

Den internasjonale olympiske komité (IOK) har sagt at man ikke vil kommentere resultatet av den nye analysen av Torino-prøver før Sotsji-lekene er avsluttet.

I forkant av OL kom det likevel ut at Smigun-Vähi og Estlands idrettsmyndigheter allerede før jul ble orientert om funn i hennes dopingprøver fra Torino. Dopingprøver avgitt i olympiske leker oppbevares i åtte år (nå utvidet til ti) med tanke på analyse med nye metoder.

Deutschlandfunk melder at det i de fire Torino-prøvene skal være funnet stoffer som indikerer bruk av anabole steroider, og at det inntil nylig ikke var mulig å påvise disse indikatorene på dopingbruk.

Utvikling i analysemetodene har bidratt til at mange dopingmisbrukere er blitt avslørt det siste året, og IOK besluttet å analysere 350 prøver fra Torino-OL igjen med de nye metodene.

Dersom det medfører riktig at Smigun-Vähis prøver er positive, kan hun bli diskvalifisert og fratatt sine gullmedaljer. I så fall vil Marit Bjørgen, Hilde Gjermundshaug Pedersen og Kristin Størmer få gull, sølv og bronse på 10 kilometer klassisk. Da vil Steira også få bronse i skiathlon. (©NTB)