Gå til sidens hovedinnhold

Dette blir vi syke av

Her får nordmenn magetrøbbel, luftveisinfeksjon og ørebetennelse.

Folk drar på ferie - og blir syke.

Drar med seg sykdommer ut
- Det er alt fra vondt i magen til flis i fingeren, for å si det sånn. De ramler og brekker armen, de får matforgiftning, malaria og slangebitt. Det er noen spesielle tilfeller fordi folk drar til fjernere himmelstrøk. I tillegg så er det slik at det de blir syke av hjemme blir de syke av i utlandet også, forteller Jack Frostad fra forsikringsselskapet If/Europeiske.

Da fellesferien startet for alvor i månedskiftet juni/juli startet hardkjøret.

- Forrige uke gjorde det et hopp. Vi fikk 500 flere henvendelser på én uke. Det var alt fra ulykker og sykdom til forsinket reisegods. Vi visste at det kom og økte bemanningen, sier han til Nettavisen.

Mange infeksjoner i Tyrkia
Så langt har de ikke fått meldinger om alvorlige hendelser blant sine kunder. En typisk reisesykdom er lettere matforgiftning, som går over i løpet av noen dager.

Tradisjonelt er Egypt med cruise på Nilen kjent for dette, men det florerer også på andre populære reisemål.

- I år registrerer vi massevis av mage og tarm-infeksjoner, først og fremst knyttet til Tyrkia hvor det jo er mange nordmenn for tiden, forteller Frostad.

Daglig leder i Apollo, Leo Berbu, bekrefter at enkelte av deres kunder har fått magetrøbbel i Tyrkia.

- De er i Alanya, som også er det området vi har fått tilbakemeldingene fra. Totalt sett er Tyrkia et av de største turistlandene fra Norge, sier han.

Berbu forteller at deres mest populære reisemål i år er Kreta, Santorini og Split-området i Kroatia, men at de generelt får få henvendelser fra kundene sine om sommeren.

- Vi oppfordrer kundene til å vaske hender så ofte som mulig og alltid før et måltid. Som gammel reiseleder med mange års fartstid på sydenreisemål vil jeg slå et slag for hvor viktig det er å dusje både før og etter et opphold i hotellets svømmebasseng. Her mener jeg vi synder for mye - og det gjelder alle aldersgrupper, sier Apollo-lederen.

Spania tar imot mange ferierende normenn og har derfor også tallmessig flest reiseskadesaker, ifølge If/Europeiske.

- Unge setter immunforsvaret på prøve
Forsikringsselskapet får også en del meldinger om luftveisinfeksjoner i sommer.

- Dette kan være ting folk har med seg ut av landet og som forverres. Mange er følsomme for aircondition og får raskt luftveisproblemer, andre får problemer av å bade i basseng, sier Frostad.

Han understreker at sykdommer som er vanlige her hjemme også slår ut på ferie. Og det gjelder spesielt ungdommer som fester seg gjennom sommeren.

- Ungdommer som sover for lite og fester for mye er utsatt. Immunforsvaret settes virkelig på prøve for de som kjører løpet ut, det ser vi også på våre tall. Folk som holder det gående med mye fest og moro uten å få tilstrekkelig hvile får lett luftveisinfeksjoner, sier han.

Smittsomme barnesykdommer
Barnefamilier bør være oppmerksomme på vannkopper og ørebetennelse, mener Frostad. Denne type sykdommer kan i verste fall skape problemer for flyreisen i tillegg til oppholdet.

- Det har vi merket som problem så langt i sommer.Vannkopper blant barn er problematisk på den måten at det er meget smittsomt. Man får inn barn med kopper inn på flyet før vannkoppene er tørket inn, som kan ta 5-10 dager. I mellomtiden kan barn nummer to og kanskje nummer tre ha fått vannkoppesmitte og man må vente ytterligere på hjemtransporten. Barn med ørebetennelse kommer heller ikke inn på flyet hjem på grunn av skader de kan påføres.

Ved å trykke på bildet under får du oversikten over innmeldte reiseskader:

Kommentarer til denne saken