Gå til sidens hovedinnhold

Dette boikottes i Tyskland

Den tyske varehusgiganten Galleri Kaufhof stopper salget av alle voldelige spill og filmer.

(Spill): Den 11. mars 2009 tok Tim Kretschmer (17) livet av 15 medelever på Albertville realskole i Winnenden sør i Tyskland.

Kretschmer skal ha vært en ivrig tilhenger av skytespillet «Counter-Strike». Politikere i Tyskland, som har et av Europas strengeste regelverk når det kommer til sensur av voksen underholdning både i film og spill, har siden skyteepisoden argumentert for et totalforbud av slike spill.

- Jeg spiller ikke selv, men jeg har sett en god del spill og er sjokkert over hvordan spilleren drives mot grusom voldelighet. Spilleren blir, så å si, en kriminell selv og dreper andre for å skaffe seg penger eller poeng. Jo mer grusom drepingen er, jo høyere poengsum. Vi trenger ikke slike ting. Slike spill er utålelige, sier innenriksminister i Bayern, Joachim Herrmann, til avisen Zeit Online.

Herrman synes å få støtte fra professor i kriminologi og leder for Den tyske stiftelse for kriminalitetsbekjempelse, Hans-Dieter Schwind.

- Medieinntrykk alene er ikke nok til å få personer til å gjøre slike ting, men det er med på å påvirke de unge, sier Schwind, til den tyske avisen Neuen Osnabrücker Zeitung.

Han mener at mobbing på skolen, lett tilgang til våpen og voldsspill samt dårlig oppfølging fra samfunnet kan bidra til at det tipper over for noen få.

Fjerner voldelig underholdning

En av Tysklands største varehuskjeder, Galeria Kaufhof, tar nå saken i egne hender og fjerner voldsfilmer og -spill fra sine hyller fra begynnelsen av april.

- På bakgrunn av hva som skjedde i Winnenden har vi besluttet å fjerne alle spill og filmer som ikke passer for personer under 18 år fra vareutvalget vårt, sier Kaufhofs talskvinne Sonja Kittel til nyhetsbyrået AFP.

Administrerende direktør i spillbutikkjeden Game, Stephan Reichart, har imidlertid ingen planer om å fjerne slike spill fra sine butikker.

- Jeg mener Kaufhofs avgjørelse er en fullstendig overreaksjon, det grenser til akutt hysteri. Det ville vært nok hvis butikker forsikret seg om at de ikke solgte slikt materiale til unge mennesker, sier Reichart til nyhetsbyrået Reuters.

Osloskole forbyr voldelige skytespill

På Nordstrand videregående skole i Oslo er det nå forbudt å spile voldelige skytespill på skolens PC-er.

Ifølge rektor Torunn Thomassen er forbudet bare en innskjerping av det eksisterende reglementet, men elevene ved skolen er likevel kritiske til avgjørelsen.

- Vi reagerte på lærernes uttalelser om at dette var på grunn av massakrene ved skoler i Tyskland og Finland. Ikke på grunn av at man generelt vil stoppe vold på skolen, sier Ole-André Foss (17) til nettstedet Noblad.no.

Rektoren understreker imidlertid at hendelsene i Tyskland ikke har noe med innstrammingen å gjøre, men at voldelige spill rett og slett ikke har noe på skolens PC-er å gjøre.

- Vårt IT-utstyr skal brukes til økt læring, sier hun til lokalavisen.

Usikre forsknings-resultater

Flere undersøkelser rundt vold, voldsspill og barn er blitt foretatt gjennom de siste tyve årene.

Forskningen har så langt ikke klart å gi et tilfredsstillende bilde av hvordan barn og unge påvirkes av voldelig underholdning. Doktor i filosofi, Kevin Kieffer og Jessica Nicoll har imidlertid lagt fram en gjennomgang av dette forskningsmaterialet til American Psychological Association, skriver Gamespot.

De konkluderte med at barn lar seg påvirke av voldsspill.

Til grunn for konklusjonen la de blant annet en undersøkelse som viste at barn som spilte voldelige spill i en kort periode oppførte seg mer aggressivt umiddelbart etterpå.

I den andre undersøkelsen de brukte som eksempel hadde lærerne til elever i 8. og 9. klasse som ofte spilte voldsspill rapportert at disse elevene var mer fiendtlige enn andre, oftere havnet i slåsskamper og ikke klarte seg så godt akademisk.

Kieffer la også merke til at barn som spilte voldsspill viste en tendens til å etterligne handlingene til sine spillfigurer.

- Men spørsmålet er alltid hvor lenge barna lar seg påvirke. Varer det ut dagen, til neste uke eller et helt år? spør Kieffer.

Ifølge Kieffer holder det ikke bare å etablere en sammenheng mellom vold og voldsspill. Forskere må gå dypere og finne roten til de voldelige utbruddene.

- Vi må kikke på personligheten til mennesker som spiller slike spill, som er mest tiltrukket av dem eller som ikke spiller dem kun for moro skyld. Er det noe med disse menneskene som spiller disse spillene som antyder fremtidige handlinger vi bør være bekymret for? spør Kieffer.

På forsiden av Spillmagasinet finner du flere saker om spill.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken