Gå til sidens hovedinnhold

Dette bombedramaet er skjult kamera

Kjendiser får plantet falske bomber under bilen. Se video.

Irakisk TV viser en kontroversiell versjon av «skjult kamera» under den muslimske fastemåneden ramadan. Plottet er at det plantes falske bomber under bilene til irakiske kjendiser, som tror de er på vei til TV-stasjonen Al Baghdadia i Bagdad for å gjøre et seriøst intervju.

På vei til TV-kanalen blir de imidlertid stanset av falske soldater ved en falsk kontrollpost. Mens de blir forhørt, blir det plantet en falsk bombe under bilen.

Anklaget for å være terrorister
Deretter blir kjendisene anklaget for å være Al-Qaida-terrorister.

- Hvorfor ønsker du å sprenge oss i luften? Du er en terrorist? Hvor mye har de betalt deg for å gjøre dette? Du vil bli henrettet? roper «soldatene» til kjendisen.

Kjendisen sier naturligvis at han ikke vet om bomben, og er sjokkert og hysterisk.

Kjendisene blir gjerne lurt ved at de stanser og plukker opp en kjent TV-personlighet, som tilsynelatende har fått motorstopp. TV-personligheten og kjendisen kjenner hverandre ettersom de jobber i samme bransje. TV-personligheten, som er programleder for skjult kamera-programmet, spør om å få sitte på til TV-stasjonen.

- Jeg har ikke plantet bomben
Deretter blir de stanset av falske soldater, og programlederen later som han er sjokkert og skrekkslagen over at kjendisen kunne finne på å gjennomføre et bombeangrep, skriver The New York Times.

- Hvorfor gjør du dette? Hvorfor utsetter du meg for sånne problemer, sier programlederen.

- Jeg er en familiemann. Jeg har to barn. Hvordan kunne jeg ha gjort noe slikt mot min familie? Jeg forteller sannheten. Det er ikke meg som har plantet bomben, sier kjendisen.

Programmet heter «Plasser ham i Bucca». Bucca er en nedlagt amerikansk fangeleir ved grensen til Kuwait.

TV-programmet blir vist daglig i forbindelse med feiringen av ramadan, men nesten alle irakiske aviser har kritisert TV-programmet, og mener det ligger for nært virkeligheten til mange irakere.

- Folkeopplysning
Jassim Sharaf er en av kjendisene som er blitt lurt, melder CNN. Han har jobbet som komiker i Irak i 40 år. Han er imidlertid positiv til programmet.

- Jeg kunne ha blitt traumatisert. Jeg kunne ha dødd, men det er verdt å ofre seg for at irakerne skal få seg en latter, sier han.

Programlederen Ali al-Khalidi forsvarer programmet med at det både er humoristisk og ren folkeopplysning.

- Hensikten med programmet er også folkeopplysning. Vi sender et signal slik at folk skal være på vakt. Folk må være på vakt og sjekke under bilen før de setter seg inn, sier programlederen, ifølge CNN.

Men irakere flest, inkludert Sharaf, sier at dette allerede er en del av den daglige rutinen.

Se innslag om det omstridte TV-programmet.

HTML EMBED
Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin

Kommentarer til denne saken