Gå til sidens hovedinnhold

- Dette er al-Qaidas terrormål i Europa

Terrornettverket skal ha plukket ut disse målene for væpnede angrep mot turister.

Tidligere denne uken ble det kjent at internasjonale etterretningstjenester hadde avdekket et omfattende terrorplott mot europeiske storbyer.

Al-Qaida skal ha hatt planer om å gjennomføre terrorangrep som ligner angrepet i Mumbai 2008, da ti terrorister væpnet med våpen gikk til angrep på sivilister og åpnet ild mot store folkemengder. Minst 170 mennesker ble drept i angrepet.

Det er den tyske statsborgeren Ahmed Sidiqi (36) som skal ha avslørt det omfattende terrorplottet.

Flere terrormål
Den britiske avisen The Sun kan avsløre flere av turistmålene som terroristene angivelig hadde planer om å angripe.

Tower of London, en stasjon på Londons undergrunnsbane, Eiffeltårnet i Paris, Notre-Dame-katedralen i Paris, TV-tårnet på Alexanderplatz i Berlin, femstjernershotellet Adlon ved Brandenburger Tor i Berlin og sentralbanestasjonen i Berlin skal ha vært på al-Qaidas liste over europeiske terrormål.

Les også: - Advarer mot europeiske turistmål
Les også: - Har bestilt angrep i Europa

Amerikanske myndigheter har tatt truslene på alvor, og har søndag ettermiddag utstedt et reiseråd for alle amerikanere som befinner seg i Europa. Myndighetene ber sine statsborgere om å være årevåken.

Myndighetene har ikke fokusert på enkeltland, så reiserådet gjelder for hele Europa, melder BBC.

- Amerikanske statsborgere blir minnet om risikoen for terrorangrep mot offentlige transportsystemer og andre turistattraksjoner, lyder reiserådet som er utstedt av Det amerikanske utenriksdepartementet.

Ingen personer er pågrepet i forbindelse med det angivelige terrorplottet, men flere individer blir overvåket av etterretningstjenester.

Alvorlig risiko
Angrepsplanene skal ha vært de mest alvorlige fra al-Qaida på flere år, meldte BBC. Britisk etterretning har ikke kommentert saken, men nylig sa både britiske og franske sikkerhetsmyndigheter at det er en alvorlig risiko for at dødelige angrep kan skje innenfor landenes territorier, melder NTB.

Norske myndigheter har imidlertid ingen planer om å utstede reiseråd til nordmenn som besøker europeiske storbyer.

- Jeg sitter ikke på noen opplysninger som sier at det skal være aktuelt. De reiserådene vi har, ligger på våre sider, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Kjetil Elsebutangen, til Nettavisen.

- Prins Harry er hovedmål
Ifølge The Sun er prins Harry ett av terroristenes hovedmål, ettersom prinsen har tjenestegjort i Afghanistan.

Den nye trusselvurderingen har ført til at britene har trappet opp sikkerheten rundt prinsen, som nå blir til enhver tid fotfulgt av seks elitesoldater, såkalte SAS-soldater.

- Harry blir sett på som å være svært utsatt fordi han tjenestegjorde i Afghanistan. Vi tar ingen sjanser, sier en kilde tilnyttet det britiske kongehuset.

Trusselnivået rundt prins Harry er satt til 2, hvor trusselnivå 1 er overhengende truende.

Kommentarer til denne saken