Gå til sidens hovedinnhold

- Dette er bare høy glamourfaktor

Barack Obama har ingen virkelige intensjoner om å få til reelle forhandlinger under toppmøtet, mener Midtøsten-ekspert.

Denne uken blir Midtøsten-samtalene gjenopptatt i regi av USAs president. Dette er første gang at partene i konflikten møtes ansikt til ansikt siden desember 2008.

Onsdag kveld møter Israels statsminister Benjamin Netanyahu, den palestinske presidenten Mahmoud Abbas og USAs president Barack Obama til middag i Det hvite hus. De offisielle forhandlingene starter derimot torsdag.

Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage tror ikke det vil bli ført reelle forhandlinger under møtene.

- Jeg mener at disse samtalene er et spill for galleriet, noe som er viktig i seg selv. Jeg mener at for USA, Israel og palestinerne er det viktig at man tilsynelatende gir et inntrykk av at noe foregår, sier professor ved Universitetet i Oslo, Hilde Henriksen Waage, til Nettavisen.

- Det finnes håp
En av arkitektene bak Oslo-avtalen på 1990-tallet mener imidlertid at det finnes håp for fremdrift i Washington.

- Uten forhandlinger er det intet håp. Med forhandlinger er det håp om å komme ut av en farlig ond sirkel som ikke bare rammer palestinere og israelere, men også regionen som sådan og forholdet mellom Vesten og araberverden. Dette er en konflikt med enorm symbolkraft, sier direktør for Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Jan Egeland, til Nettavisen.

- Men blir det lett? Nei. Det er nesten umulig å se at man klarer det, spesielt innenfor det året som er gitt, sier NUPI-direktøren.

Egeland mener det må være en viss fremgang, ettersom samtalene er blitt gjenopptatt.

- Noe må de være enige om. Ellers tror jeg ikke Obama-administrasjonen hadde turt å ta de til Washington nå. Her må de være enige om den første store flytende minen som er bosettingsspørsmålet. Israel sier de vil oppheve den midlertidige stansen av bosettingen allerede i slutten av september. Hvis de igjen opptar byggingen av ulovlig bosetting vil samtalene være over før de har begynt.

- Veldig høy glamourfaktor
Egypts president Hosni Mubarak, kong Abdullah av Jordan og spesialutsending for Midtøsten-kvartetten Tony Blair skal også delta i samtalene. Henriksen Waage mener møtedeltakerne først og fremst soler seg i glansen.

- Det er et toppmøte med veldig høy glamourfaktor. Hit kommer hele den politiske eliten i Midtøsten, USA og Vest-Europa. Det betyr jo ikke at disse forhandlingene vil lede til noe fred, sier hun.

Henriksen Waage mener Obama er tvunget til å invitere til samtaler fordi han satte Midtøsten-konflikten øverst på dagsordenen da han tiltrådte som president. Hun mener Obama er avhengig av å gi inntrykk av at det er en utvikling i prosessen.

- Det er ingen grunn til å tro at det vil foregå noe annet enn prat i Washington. I USA er det mellomvalg i november og det er presidentvalg om to år. Den godeste Obama og demokratene vil ikke ha noen sjanse til å vinne valgene hvis de øver press på Israel. Det vil ikke bli godtatt av den amerikanske opinionen, sier hun.

Sliter med lav oppslutning
Obama sliter med lav oppslutning på hjemmebane som følge av stor arbeidsledighet, økonomisk krise, og enorme utgifter knyttet til Irak og Afghanistan. I tillegg har inntrykket av Obama som muslimvennlig blitt forsterket. Presidenten har nemlig antydet støtte til bygging moské på Ground Zero, noe som har resultert i at rekordmange amerikanere tror han faktisk er muslim.

Egeland er enig i at innenrikspolitikken i USA byr på problemer, men understreker at det også finnes vilje til en fredsløsning hos Obamas politiske motstandere.

- Det internpolitiske klimaet i USA er dårlig. Det er spesielt dårlig med tanke på å legge press på en tradisjonell nær venn og alliert som Israel, gitt den voldsomme bølgen av antiislamsk og antiarabiske holdninger som er i det brede lag i USA.

- På en annen side er det mange på den republikanske siden som ser at palestinernes lidelse og et okkupert Jerusalem ikke er i USAs interesse med hensyn til Afghanistan og Irak, som er enda viktigere utenrikspolitiske prioriterte områder enn Israel. Jeg tror at mange i Pentagon (USAs forsvarsdepartement) mener at fred mellom Israel og palestinerne vil føre til mindre køer med selvmordsbombere i andre deler av verden, sier Egeland.

Kompromissløs
Henriksen Waage mener Netanyahu heller ikke har noen intensjon om å tilrettelegge for fred under Washington-samtalene.

- Israels statsminister Netanyahu vil være uten jobb i morgen hvis han prøver å inngå et eneste kompromiss. Da sprekker den israelske regjeringen, sier professoren.

Egeland mener tvert imot at det finnes vilje i Israel.

- Israel har også store egeninteresse knyttet til en avtale. Det er ikke bare palestinerne. Det er feil å tro at det finnes en monolittisk enighet mot kompromiss med palestinerne, sier han.

Heller ikke palestinerne har noen virkelig tro på samtalene, ifølge Henriksen Waage. De to fraksjonene Hamas og Fatah er splittet i Midtøsten-spørsmålet og ikke lenger på talefot.

- Palestinerne og Mahmoud Abbas (Fatah) har nesten ingen oppslutning. Dette er hans eneste lille halmstrå. Hamas og Gaza er overhodet ikke med på dette, så han later som om han tilsynelatende har noe på gang. Derfor er det forhandlinger i Washington fordi de har interesse av å vise at de er der, sier hun.

Tony Blair dropper sin egen boklansering i Storbritannia for å delta på møtet i Washington. Men Midtøsten-kvartetten, som består av USA, Russland, FN og EU, vil trolig ikke ha noen reell makt rundt forhandlingsbordet.

- Kvartetten som han leder kan ikke gjøre noe annet enn det USA i virkeligheten vil at de skal gjøre, sier Henriksen Waage.

- Alt i denne konflikten avhenger av om USA er villig til å bruke sine politiske muskler til å få til fred. Langt på vei handler dette om amerikansk innenrikspolitikk, sier hun.

Håp for fremtiden
Henriksen Waage understreker at det kan være håp om fred i Midtøsten dersom konflikten en dag utgjør en direkte trussel for amerikanske interesser.

- Den dagen kan komme, og da kan vi se en mulighet for fred i Midtøsten, så det er ikke umulig, sier hun.

Dessuten kan Obama vinne politisk kapital på hjemmebane hvis han blir gjenvalgt til en ny presidentperiode, og da vil trolig situasjonen se annerledes ut.

- Da har du en helt ny situasjon. Da er kortene delt ut på nytt og det er nye spilleregler. Da er det tenkelig at man vil ha en annen dans i Midtøsten. Det er en mulighet som klart er til stede, men sånn som situasjonen er nå, med presidenten som skal bli gjenvalgt, er ikke muligheten her, sier hun.

- Men hva må til for å skape fred i Midtøsten, Henriksen Waage?

- Det er at USA, som er Israels viktigste allierte, øver press på Israel for å få Israel til å trekke seg ut av de okkuperte områdene ved Vestbredden, Øst-Jerusalem og Gaza som de omringer. I tillegg må palestinerne i disse områdene, hvis de klarer å bli enige seg imellom, få lov til å ha sin egen levedyktig stat.

Egeland var en av arkitektene bak Oslo-avtalen på 1990-tallet. Oslo-avtalen resulterte i at Rabin og Arafat signerte en fredsavtale på plenen utenfor Det hvite hus, men det førte aldri til noen varig fred.

- Hva er forskjellen på samtalene i Washington og Oslo-samtalene, Egeland?

- En bakkanal er lettere å håndtere enn en frontkanal. Det andre er jo at det var mye mer nybrottsarbeid enn det er nå. Nå er det mange flere forslag på bordet. Forslagene ble laget i kanalen mens nå blir forslagene brakt til forhandlerne, sier Egeland.

- Det siste er at det er mer bitterhet og mindre framtidshåp nå enn det tross alt var den gangen. Det var sterkere lederskap både i Israel og blant palestinerne. Rabin og Arafat hadde større tyngde hos folket, sier han.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken