Gå til sidens hovedinnhold

Dette er boksernes eneste sjanse i Norge

- Vi i idrettsstyret eller idrettsforbundet har ingen myndighet, hevder Børre Rognlien.

Idrettspresident Børre Rognlien slår fast at det bare er departementet som kan hjelpe amatørbokserne med å ta av hjelmen.

- Departementet kan endre forskriften i knockoutloven slik at amatørbokserne kan bokse kamper for menn senior også på norsk jord uten å bruke hjelm. De kan også endre forskriften når det gjelder kamplengde og aldersbegrensninger. Derfor må bokseforbundet søke departementet om dispensasjon, sier Rognlien til NTB.

Han er klar over at bokseforbundet kan bli utestengt fra det gode, internasjonale selskap, men at idrettsstyret likevel er av den oppfatning at knockoutloven bør beholdes, for den regulerer all idrett i Norge som tillater knockout.

Bokseforbundet raser etter det siste idrettsstyremøtet, der forbundet fikk tommelen ned fra idrettsstyret.

- Skjønner du at bokserne er skuffet over dere?

- Dersom Norges Bokseforbund mener at idrettsforbundet skulle fronte denne saken for dem, skjønner jeg at de er skuffet, sier idrettspresidenten. Han understreker at det er viktig å beholde knockoutloven, slik at det ikke skal bli fritt fram for alle brutale kampidretter her i landet.

Har lov og fullmakt
- For bokseforbundet er det av stor betydning at tre av forskriftene i knockoutloven blir forandret. Det må de søke departementet om å få gjort, for det vil være en politisk sak. I departementet har de både lov og fullmakt til å foreta de endringene i forskriftene bokseforbundet er avhengig av, sier Rognlien.

Dersom selve knockoutloven skal endres eller strykes, er det en sak som må behandles i Stortinget, men departementet/regjeringen kan fritt gjøre endringer i forskriftene, ifølge Rognlien til og med uten at saken bør ut på høring.

- Vi i idrettsforbundet har ingen fullmakter til å gjøre noe med knockoutloven, slår idrettspresidenten fast.

- Vil dere støtte en søknad fra bokseforbundet om å endre forskriftene i loven?

- Dersom dette skulle bli en aktuell sak, må det drøftes i idrettsstyret. Jeg vil nok tro det kan være delte synspunkter i denne saken, sier han.

Alvorlig
Børre Rognlien sier han er fullt klar over at bokseforbundet risikerer å bli suspendert fra AIBA, dersom det ikke opptar det internasjonale forbundets egne regler.

- Jeg er selvsagt opptatt av at bokseforbundet risikerer å bli suspendert. Det er også klart at bokserne kan overleve i en kort overgangsperiode ved å trene uten å bokse kamper eller arrangere NM for menn senior.

- Men det er alvorlig dersom det skulle komme en utestengelse fra det internasjonale forbundet. Hvis det skulle skje, må idrettsstyret se på denne saken på nytt. Uansett er det lite vi kan gjøre, for det er departementet som tar avgjørelsen når det gjelder knockoutloven, sier Rognlien til NTB.

Det er særlig tre ting som er dramatiske for norske amatørboksere på seniornivå for menn. Det er påbudet om å bruke hjelm, alderskravet på maksimalt 32 år for å gå kamper i tillegg til lengden av kampene.

I de nye reglene fra AIBA er det et krav om å droppe hjelmen og å øke aldersgrensen for å gå kamper til 40 år. I tillegg åpnes det også for å gå lengre kamper enn de ni minuttene fordelt på tre runder som er tillatt i dag. (©NTB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken