Gå til sidens hovedinnhold

Dette er David Cameron

Hvem er egentlig David Cameron, Storbritannias yngste statsminister siden 1812?

Han kommer fra en velstående finansfamilie og har blått blod i årene, men Storbritannias nye statsminister er ingen tradisjonell konservativ politiker.

Stipendiat Øyvind Bratberg ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo beskriver 43 år gamle David Cameron som lyseblå og grønn i kantene.

Kongelig sidesprang
Storbritannias yngste statsminister siden 1812 (han er noen måneder yngre enn Tony Blair var da han inntok Nr. 10 Downing Street) kan beskrives som en politisk broiler fra privilegerte kår. Faren var børsmekler og moren kan spore sin slekt tilbake til britiske konger og en av monarkenes sidesprang på slutten av 1700-tallet.

Les også: Statsministeren og frue i store bilder

– Han kan høres ut som en tradisjonell britisk konservativ, men David Cameron er lyseblå og grønn i kantene, hevder Bratberg, som har fulgt den britiske valgkampen med argusøyne. Om selve valget var spennende, mener han det blir minst like interessant å følge Camerons koalisjonsregjerings videre ferd.

– Han tilhører den konservative eliten og er sånn sett en statsminister vi ikke har sett i Storbritannia siden 1960-tallet. Samtidig tilhører han er liberalt orientert urban elite i partiet. Han er en moderne familiemann, som er opptatt av å fornyelse av konservativ ideologi, flerkulturelt mangfold, miljøvern og sunne offentlige tjenester, sier Bratberg til Nettavisen.

Mistet et barn
Ekteparet Cameron har i dag to barn etter at de i fjor mistet sin eldste sønn (6). Nå er kona Samantha igjen i lykkelige omstendigheter, og hennes voksende mage var synlig gjennom valgkampen.

Sammenligner med Reinfeldt
– Han har modernisert De konservative slik Fredrik Reinfeldt gjorde med Moderaterna, sier han og trekker en parallell til Sverige. Cameron er videre EU-skeptiker og USA-vennlig i god Tory-ånd, men det er veldig langt til den amerikanske høyresidens Tea Party-bevegelse, der blant andre norske Fremskrittspartiet henter inspirasjon. Her hjemme har Cameron kanskje åndsfrender i Høyres unge ideologer, Nikolai Astrup og Torbjørn Røe Isaksen, mener Bratberg.

Sent tirsdag kveld kom David Cameron ut av Buckingham Palace og møtet med dronning Elizabeth. Der hadde han fått oppdraget med å danne regjering. Toryene fikk flest stemmer i valget og flest plasser i parlamentet, men ikke det solide velgermandatet de hadde håpet å feie Labours Gordon Brown ut av Downing Street med. Løsningen blir å gå i koalisjon med Liberaldemokratene, en uvant øvelse i britisk politikk. Det er 65 år siden siste koalisjonsregjering. Liberaldemokratenes leder Nick Clegg blir visestatsminister og får med seg fire andre partifeller blant ministerne.

Lang vei til makten
Cameron har vært opposisjonsleder siden 2005 og har dermed hatt en lang vei til makten, påpeker Bratberg. Til tross for vekslende oppslutning, har han klart å bygge opp en ganske klar politisk profil i denne perioden. Men det er ikke alle deler av det politiske manifestet det er like lett å gjette hvordan vil slå ut i praktisk politikk, mener statsviteren.

– For eksempel tar han til orde for å gjenreise sivilsamfunnet og bygge mer harmoniske lokalsamfunn. Hvordan det vil slå ut i faktiske politiske reformer, gjenstår å se.

– Clegg blir lillebror
I forhandlingene med Liberaldemokratene har Cameron og toryene måttet gi noe, men Bratberg tror Nick Clegg og hans folk må være seg bevisst rollen som lillebror i regjeringen.

– På det økonomiske området tror jeg De konservatives politikk vil dominere sterkt, mens Liberaldemokratene kan gjøre seg bemerket på områder som justispolitikk og skolepolitikk, sier Bratberg.

– Har Liberaldemokratene fått gjennomslag for kravet om valgreformer?

– Det blir en folkeavstemning i løpet av perioden om en såkalt «alternativ vote». Men det er snakk om en veldig moderat valgreform, for øvrig den samme som Labour lovet i sitt manifest.

Regjeringens største utfordring blir den økonomiske politikken og behovet for kraftige kutt i offentlige utgifter.

– Det er en enorm utfordring. Når man kutter i offentlige budsjetter, må noen lide for det. Det blir kutt i arbeidsplasser, og dette har også en distriktspolitisk dimensjon. Samtidig må regjeringen sørge for at arbeidsmarkedet og næringslivet holder koken.

Var Thatcher-fan
– Hvor står David Cameron i forhold til partifellen Margaret Thatcher, britenes jernlady?

– Han var en stor fan av Thatcher i sin ungdom, men er nok mer avrundet nå. Han vil nok ikke føre en så knallhard politikk og skaffe seg så mange fiender som hun gjorde, tror Bratberg.

Reklame

Nå er det salg på våre grillfavoritter

Kommentarer til denne saken