NEW YORK (Nettavisen): Én av de over 20 kandidatene som meldte seg på i presidentkampen i USA i 2015 skiller seg kraftig ut.

Han er ikke politiker og har aldri vært det. Han bygde opp en enorm formue gjennom eiendom og ble i 2003 en TV-kjendis gjennom realityserien «The Apprentice» på NBC.

Nå ønsker altså Donald Trump å bli president i USA.

Leder alle målinger

De første skrittene på veien ditt er unnagjort. Trump har deltatt i flere TV-debatter og holdt utallige folkemøter for å vinne stemmer. Meningsmålingene har vært oppsiktsvekkende – Trump er en polariserende figur som mange amerikanere elsker og mange amerikanere hater.

I en meningsmåling blant republikanske velger i Iowa, som Quinnipiac offentliggjorde tirsdag, leder Trump med 31 prosents oppslutning mot Ted Cruz’ 29. En annen måling, fra ARG mandag, viser Trump på 33 prosent og Cruz på 26, mens søndagens tall fra Fox News har Trump på 34 og Cruz på 23.

Det er altså en god sjanse for at Donald Trump stikker av med seieren i delstaten Iowa førstkommende mandag. Deretter venter New Hampshire, hvor Trump ligger enda bedre an ifølge meningsmålingene. ARG har ham på 31 prosent mot 12 for Cruz og 17 for John Kasich, mens Boston Herald endte med 33 prosent for Trump, 14 for Cruz og 12 for John Kasich.

Flertallet av republikanske velgere ser ut til å ønske Donald Trump som president. La oss derfor se nærmere på hvilke politiske syn den 69 år gamle eiendomsmagnaten forfekter.

Innvandring

Det kanskje viktigste området for Donald Trump er innvandring. Han ønsker å stenge grensene, spesielt for muslimer, noe som han har fått massiv kritikk for. Dette målet skyldes frykten for terror. Han ønsker også å bygge en mur langs grensen til Mexico. Igjen et politisk mål som er blitt kraftig kritisert.

Motivet bak dette er at Trump ønsker å fokusere på amerikanere og sørge for at de har jobber og blir beskyttet.

- Amerikanske skattebetalere har blitt bedt om å betale hundrevis av milliarder i helsekostnader, bokostnader, utdanningskostnader og så videre, argumenterer Trump, som mener at ulovlige innvandrere stjeler jobber og står for mye av kriminaliteten i USA.

Skytevåpen

Mens USA hjemsøkes av dødsfall forårsaket av skytevåpen – 12.581 i 2014 og 13.367 i 2015 – og masseskytinger – 281 i 2014 og 330 i 2015 – er Donald Trump mer opptatt av å beskytte amerikanernes rett til å kjøpe og bære skytevåpen. Han har til og med oppfordret sine ansatte til å gå bevæpnet på jobb.

Trump ønsker at loven om forhåndskontroll av våpenkjøpere, innført i 1998, er tilstrekkelig, men ønsker i tillegg å innføre på landsbasis et straffesystem for kriminelle som følger modellen «Project Exile» fra Richmond i Virginia - automatisk fem års fengsel i et føderalt fengsel for voldelige kriminelle som bruker våpen.

De mange masseskytingene ønsker Donald Trump å kurere gjennom å en økt satsing på mental helse.

Skattelettelser

Det tredje av de fem politiske standpunktene som Donald Trump fremhever på sin valgkampside, handler om skatt.

- Det er for få amerikanere i arbeid. For mange arbeidsplasser har blitt sendt ut av landet og for mange middelklassefamilier klarer ikke å få endene til å møtes, mener Trump.

Hans skatteplan har som mål å gi skattelettelser til middelklassen, forenkle selvangivelsen, bygge opp amerikansk økonomi og unngå å øke USAs gjeld.

- Hvis du er single og tjener mindre enn 25.000 dollar eller gift og dere til sammen tjener under 50.000 dollar, skylder du ikke skatt. Dette fjerner nesten 75 millioner husstander – over 50 prosent – fra dem som betaler skatt. Disse får en nytt skjema på én side som de kan sende til skattemyndigheten med ordene «Jeg vinner!», skriver Trump på sin nettside.

Alle andre amerikanere får enten 0%, 10%, 20% eller 25% i skatt. Ingen bedrifter får mer enn 15 prosent skatt. Dødsskatten avskaffes.

Totalt mener Donald Trump at denne skatteplanen vil gi staten like store inntekter som i dag, ettersom smutthullene som eksisterer i dag blir tettet igjen, samt at bedrifter som har plassert penger utenlands får hente disse hjem til USA mot en skattesats på 10 prosent.

Får ros for skatteplanen

Den politisk uavhengige tankesmien Tax Foundation har studert skatteplanen til Donald Trump.

- Ifølge vår modell vil de økte incentivene til å jobbe og investere gjennom denne planen øke størrelsen på økonomien med 11 prosent i det lange løp. Planen vil føre til 6,5 prosent høyere lønninger og 29 prosent større kapitalbeholdning, skriver Alan Cole i taxfoundation.org.

Den minst kontroversielle av de fem politiske punktene Donald Trump lister opp på sin nettside, handler om krigsveteranene og hans ønske om at de skal få bedre omsorg og flere tilbud.

Avslutningsvis ønsker Donald Trump å reforhandle handelsavtalen med Kina, som han omtaler som en katastrofe for amerikanske arbeidsplasser og for landets økonomi.