Har lederen for Europarådets helsekomite, den tyske legen Wolfgang Wodarg, rett når han kaller Verdens helseorganisasjons (WHO) pandemierklæring og vaksinasjonsprogram «en av de største medisinske skandalene i vårt århundre»?

Nå vil Laila Dåvøy i KrF vite om det var legemiddelindustrien som framskyndet WHOs pandemierklæring.

Møter WHO-sjefen
Stortingsrepresentant Laila Dåvøy fra KrF ber helseminister Anne Grete Strøm-Erichsen ta opp dette spørsmålet når hun denne uken møter mektige Margaret Chan, generaldirektør i Verdens helseorganisasjon.

- Det er kommet fram at flere av de som ga råd til WHO i forbindelse med svineinfluensaen hadde økonomiske interesser i legemiddelindustrien. Det er absolutt betimelig at dette spørsmålet blir tatt opp med generalsekretæren. Vi ser nå at frykten for svineinfluensaen var overdrevet, og Norge og andre land sitter med store overskuddslagre av medisin, sier Dåvøy til Nettavisen.

Handlet vaksine for 650 mill. kr
Kristelig Folkepartis helsepolitiske talskvinne peker på at Norge kjøpte inn 9,4 millioner doser med vaksine mot svineinfluensa. Prislappen var på 650 millioner kroner. Nå må Norge og andre land i samme situasjon ta stilling til hva de skal gjøre med overskuddslageret. Dåvøy mener Norge kan gi vaksinen de selv ikke trenger til fattige land, gjennom WHO.

- Kan WHOs håndtering av svineinfluensaen ha vært påvirket av økonomisk interesser?

- Det er det vi ikke vet, og jeg mener det bør granskes. WHO er tryggheten vår, og vi må kunne stole på dem. Jeg har selv ledet et utvalg i WHO-regi og har hatt stor tillit til organisasjonen. Skulle det vise seg at det er andre interesser enn de faglige som styrer beslutningene i WHO, er det desto større grunn til å bli skuffet, sier Dåvøy.

Frankrike kansellerer halvparten
Norge er slett ikke alene om å sitte igjen med store, ubrukte lagre av vaksine. Mandag erklærte Frankrike at de vil vil kansellere 50 millioner av de 94 millioner vaksinedosene landet bestilte. Går flere land til slike skritt, kan det komme til å påvirke inntjeningen til legemiddelprodusentene, sier analytikere ifølge swissinfo.ch.

Den franske regjeringen har fattet sin beslutning etter intens kritikk fra politikere og forskere. Opposisjonen i det franske sosialistpartiet har beskrevet landets pandemihåndtering som en «ekstravagant fiasko» og krevd en gransking i regi av nasjonalforsamlingen.

- Medisinsk skandale
Europarådets helsekomite har 25. januar «pandemikampanjen» på dagsorden. Legen Wolfgang Wodarg, som er leder for komiteen, har altså kalt WHOs svineinfluensahåndtering «en av de største medisinske skandalene i vårt århundre».

- Det handler om svært mye penger. Derfor må Strøm-Erichsen ta opp dette på sitt møte med generaldirektør Chan i WHO, sier Dåvøy.