Gå til sidens hovedinnhold

- Dette er en enorm smittebombe

Børge Brende befinner seg midt i katastrofeområdet.

Flomkatastrofen i Pakistan har berørt 15 millioner mennesker, og de materielle skadene skal ha overgått både tsunamien og jordskjelvet i Haiti.

- Det er en av de mest dramatiske naturkatastrofene vi har vært borti, og FN sier at dette er verre enn både tsunamien og jordskjelvet i Haiti, men det nytter ikke å måle dette, sier utviklingsminister Erik Solheim (SV) til Nettavisen.

Det offisielle tallet på døde etter flommen har steget til 1343, og ytterligere 1588 er skadd. Over 700.000 hus og 4600 landsbyer er enten skadet eller totalødelagt.

Rullende jordskjelv
Likevel er det livsgrunnlaget til de berørte menneskene som er verst rammet.

- Det er jo nærmest et rullende jordskjelv i den ene landsdelen etter den andre, og det ødelegger livsgrunnlaget til menneskene. Det verste er at de har ingenting å komme tilbake til, husene er borte og dyrene er døde, sier Solheim.

FN anslår at seks millioner pakistanere trenger akutt nødhjelp, hovedsakelig mat.

- Nå er det slik at seks millioner mennesker er avhengig av nødhjelp for å kunne overleve. I dag har vi vært i landsbyer like ved Peshawar og der er det meste av husene ødelagt, og menneskene har ikke tilgang på mat eller drikkevann. Det er behov for mer hjelp, sier generalsekretær i Røde Kors, Børge Brende, til Nettavisen på telefon fra det katastroferammede området. Brende har vært i Pakistan siden onsdag.

Først to uker etter at katastrofen var et faktum, tok den pakistanske presidenten Asif Ali Zardari seg bryet med å besøke de flomrammede ofrene torsdag.

Kritikken mot Zardari har vært massiv, og det har vært en rekke anklager om at nødhjelp ikke når fram til de rammede.

Norsk bistand
Men Solheim forsikrer om at norske bistandspenger vil bli kanalisert gjennom trygge kanaler.

- Utenriksministeren og jeg har økt den norske bevilgningen til 100 millioner kroner. Dette vil ikke gå til pakistanske myndigheter, men går gjennom FN og andre hjelpeorganisasjoner som for eksempel Røde Kors. Det er klart det er mange som stiller spørsmål om hvorfor presidenten brukte så mange dager før han besøkte flomofrene, og dette er en intern debatt i Pakistan, sier Solheim.

Røde Kors bistår nå seks millioner mennesker med nødhjelp. Men ifølge Brende er det behov for mye større innsats.

- Det er jo enorme ødeleggelser og det krever massiv innsats. Det er ikke satt inn nok nødhjelp i den første fasen. Røde Kors har i samarbeid med Den røde halvmåne sørget for å hjelpe to millioner mennesker. Vi er representert i alle provinsene i Pakistan, og den pakistanske Røde Halvmåne har over hundre tusen frivillige i arbeid, sier han.

Lokale helsemyndigheter frykter en ny bølge med dødsfall forårsaket av epidemier hvis ikke det handles umiddelbart. Og minst én million mennesker mangler tilgang på rent drikkevann.

- Når det gjelder diaré som rammer barn, så er det et enormt omfang, og når det gjelder kolera har det vært noen tilfeller i nordvestlige områdene, men det har ikke slått ut i epidemier. Det finnes ikke toaletter, dyrekadavre ligger overalt og barn drikker av det ekstremt forurensende vannet. Dette er en enorm smittebombe, sier Brende.

- Ubeskrivelig stort omfang
Brende har vært i flere katastrofeområder i kraft av sin stilling som Røde Kors-leder, deriblant jordskjelvet i Haiti og jordskjelvet i Indonesia.

- Det er uetisk å sammenligne katastrofer opp mot hverandre, men når det gjelder omfanget av materielle ødeleggelser som hus og infrastruktur, jordbruksområder som er ødelagt og husdyr som er omkommet, så er omfanget i Pakistan ubeskrivelig stort. FN sier det er større materielle ødeleggelser enn jordskjelvet i Pakistan, tsunamien og jordskjelvet i Haiti, sier han.

Kommentarer til denne saken