Gå til sidens hovedinnhold

Dette er en hovedstad anno 2011

Flere hundre mennesker var til stede for å overvære henrettelsen. Vi advarer mot sterke bilder.

Tidlig onsdag morgen klokken 06.15 var en stor folkemengde samlet på en plass midt i den iranske hovedstaden Teheran.

Anledningen var årets første offentlige henrettelse.

Den dødsdømte Yaqub ble nylig dømt til døden ved henging for et knivdrap på en mann. Drapet ble begått for 70 dager siden.

Sjalusidrama
Motivet for drapet var et sjalusidrama. Yaqub ble i tillegg til henrettelsen idømt 74 piskeslag. Straffen ble effektuert i fengselet kvelden før henrettelsen.

Det var trolig flere hundre mennesker til stede under henrettelsen onsdag, inkludert familiemedlemmene til den drepte mannen.

Ifølge iranske myndigheter ble drapet begått midt på lyse dagen i hovedstaden. To politimenn var også til stede og var vitne til drapet. Knivdrapet ble fanget opp på kamera, og en videosnutt verserte på Internett. Etter hvert ble videosnutten også vist på den statskontrollerte TV-kanalen.

Rask rettsprosess
Dette skapte sterke reaksjoner blant flere av Teherans innbyggere, noe som førte til at rettsmyndighetene fikk fortgang på rettsprosessen. Yaqub ble hengt på samme sted drapet ble begått bare 69 dager etter at forbrytelsen fant sted.

En video fra henrettelsen er lagt ut på YouTube, men selve henrettelsen er ikke filmet. Videoen viser imidlertid at Yaqub var livredd sekunder før bødlene la løkken rundt halsen hans.

Se videoen nederst i saken.

- Ifølge nyhetsmeldingen var han så redd at han knapt klarte å stå oppreist og måtte hjelpes opp, slik at de fikk plassert løkken rundt halsen. Og så var det en kranbil som heiste ham opp, sier talsmann for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

Over 400 henrettet i fjor
Menneskerettighetsorganisasjonen er i disse dager i ferd med å gjøre opp status på antall henrettelser i Iran 2010. Et foreløpig estimat er i overkant av 400, men organisasjonen mener det er store mørketall.

Iran, USA, Kina og Saudi-Arabia er de landene i verden som gjennomfører flest henrettelser. Iran og Saudi-Arabia praktiserer fortsatt straffemetoder som steining og halshogging, og sistnevnte bedriver fortsatt med halshogging på offentlige plasser.

Iran praktiserer også dødsstraff mot ungdomsforbrytere. Det til tross for at landet har ratifisert FNs barnekonvensjon, som forbyr bruken av dødsstraff mot mindreårige.

40 henrettelser i julen
I julen ble det også gjennomført om lag 40 henrettelser i Iran. Ifølge menneskerettighetsaktivister benytter iranske myndigheter seg av julen til å skape frykt blant befolkningen. Dette skyldes at det internasjonale presset mot Iran avtar i julehøytiden, og dermed kan de operere forholdsvis uforstyrret uten kraftige reaksjoner fra det siviliserte verdenssamfunnet.

Les også: - 40 henrettet i forbindelse med julen

Norske myndigheter følger nøye med på menneskerettighetssituasjonen i Iran, og tidligere denne uken uttrykte Utenriksdepartementet bekymring for julens henrettelsesbølge.

- Vi er veldig bekymret for at det syntes å være en bølge av henrettelser i Iran. Vi er også bekymret for mangel på rettferdig rettergang. Norge er prinsipielt mot dødsstraff, og enhver utførelse er én for mye, sa underdirektør i Utenriksdepartementet, Ragnhild Imerslund, til Nettavisen.

- Norge burde ha fordømt julens henrettelser
Den norsk-iranske Frp-politikeren Mazyar Keshvari reagerer kraftig på at Iran fortsatt gjennomfører offentlige henrettelser i landets hovedstad.

- Jeg synes det er helt horriblelt. Regimet viser virkelig sitt sanne ansikt. I julehøytiden har de henrettet nærmere 40 mennesker. Det sier ganske mye om dette regimet, sier Keshvari til Nettavisen.

- Jeg mener Norge burde ha fordømt dette. De har vanligvis fordømt denne type handlinger, men denne julen har de vært ganske passive og bare snudd ryggen til. Det er ganske skremmende. Så raskt verden viser de er immune mot terrorregimets forbrytelser, så kommer dette til å eskalere.

- Det er ikke uten grunn at de henretter så mange i julen fordi de spekulerer på at verden ikke følger med, og det viser seg at Norge ikke har fulgt med.

- Holder det ikke at Utenriksdepartementets presseavdeling kommer med en bekymringsmelding?

- Nei, svarer han kontant.

- Manglende engasjementet
Amiry-Moghaddam reagerer også på det manglende engasjementet fra verdenssamfunnet.

- Det internasjonale samfunnet har ikke villet vise sterke reaksjoner i julen. Norske myndigheter er normalt sett best når det gjelder å reagere, men jeg synes det er skuffende at det ikke kommer reaksjoner mot iranske myndigheter fra norsk side, sa Amiry-Moghaddam tidligere denne uken.

- Vi må ikke sende signaler som får iranske myndigheter til å tro at verden har vent seg til at det henrettes mennesker hver dag. Hver eneste henrettelse er et angrep på menneskeverdet, og det må det internasjonale samfunnet reagere på. Folk i Iran risikerer livet sitt med å formidle informasjon til omverden.

Se video fra onsdagens henrettelse.

HTML EMBED
Reklame

Gigantisk pute: Denne gir optimal sovestilling

Kommentarer til denne saken