Gå til sidens hovedinnhold

Dette er en røykelunge

Slik ser en røykelunge ut. Sjekk skrekkbildene som skal «pryde» sigarettpakker.

Bildet av den friske og den syke lungen er et av flere bilder som vil bli å finne på alle sigarettpakker i Storbritannia fra neste år.

Et nytt regelverk innebærer nemlig at slike bilder skal finnes på alle sigarettpakker som selges. Hensikten er å skremme røykerne fra å velge, opplyser Storbritannias helsedepartement onsdag.

Bakgrunnen for det nye regelverket er det til nå relativt mislykkede forsøk på å få ungdom til å kutte ned på røykingen ved å trykke skriftlige advarsel.

De 15 ulike bildene skal brukes er plukket ut blant 42 bilder til å vise hvor syk du kan bli innvendig dersom du fortsetter å dampe i vei, skriver Yahoo news.

Bildene som skal brukes er utviklet av EU, og flere andre EU land, som Belgia har allerede tatt dem i bruk. Også i Canada, India, Australia og Singapore brukes slike bilder på røykpakker. Storbritannia tar det imidlertid ett steg videre og innfører det på alle tobakksprodukter.

En undersøkelse gjort av Canadian Cancer Society i 2002 viser at 58 prosent av alle røykere sier bilder var mer effektive når det gjaldt å få dem til å tenke på virkningene av røyking.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai