Gå til sidens hovedinnhold

- Dette er ett av kriteriene for å reise frivillig

Mulla Krekar krever at norske myndigheter skal følge ham opp når han har vendt tilbake til hjemlandet.

Onsdag kveld meldte TV 2 Nyhetene at mulla Krekar ønsker å reise frivillig tilbake til Nord-Irak.

Advokat Brynjar Meling sier at hans klient har lenge hatt ønske om å vende tilbake til hjemlandet.

- Det er ikke en så stor sensasjon som mange vil ha det til. Jeg har sagt det før i mange bisetninger at han har et ønske om å komme hjem. Men hvis dette skal la seg gjøre, må det skje i samarbeid med norske myndigheter, sier Meling til Nettavisen.

Meling sier også at det er mange ting som må på plass før det vil være trygt å sende Krekar hjem.

- Norge må følge ham opp
Kriteriene for en eventuell hjemsendelse er blant annet at Norge forsøker å bistå med å få strøket Krekar fra FN og USAs terrorlister, men også at norske myndigheter følger opp Krekar når han eventuelt har vendt tilbake til Nord-Irak.

- Men er det Norges ansvar å følge opp Krekar når han er tilbake i Irak?

- Det er ett av kriteriene for å reise frivillig, sier Meling.

Et av argumentene for at Krekar ikke er blitt utvist til Irak, er at han ifølge mange risikerer dødsstraff om han vender tilbake til Irak.

Les også: - Mulla Krekar ønsker å forlate Norge frivillig

- Positive signaler fra Støre
Meling har også tatt initiativ til en dialog med norske myndigheter for å tilrettelegge en eventuell hjemsendelse av Krekar.

- Tror du utenriksminister Jonas Gahr Støre vil være mottakelig for dette initiativet du nå fremmer?

- Jeg håper det, og jeg synes signalene på nyhetene var positive.

Støre sa i TV 2-innslaget at Krekar sto fritt til å reise hjem når som helst, men understrekte at Norge ikke kunne hjelpe ham med å stryke ham fra terrorlistene.

Skyldes Amelie-saken
Meling legger ikke skjul på at den siste debatten om papirløse innvandrere, som ble utløst etter arrestasjonen av Maria Amelie i forrige uke, har hatt en medvirkning til at han går så sterkt ut i TV 2 Nyhetene.

- Man har hatt en rekke debatter i forhold til norsk utlendingspolitikk, blant annet dette med at noen forblir og andre må ut. Og da er det viktig å kommentere at Krekar er ikke her i Norge fordi han ønsker eller vil, men fordi han må det. Det er utgangspunktet for uttalelsen, sier Meling til Nettavisen.

Krekar ble i fjor forsøkt drept i sin leilighet på Grønland i Oslo, og har siden bodd på skjult adresse. Meling sier at drapsforsøket ikke har noe å gjøre med Krekars ønske om å forlate landet.

- Men det viser litt hvilke krefter som er i gang og hvilke krefter som er rundt Krekar i forhold til sikkerhet, påpeker han.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken