(YEYE:) Den 8.januar 1959 rullet Castros opprørshær inn i hovedstaden på Cuba, Havana. Opprøret hadde startet seks år tidligere, og den 16.februar 1959 tok Castro makten i Cuba. Her er historien til Fidel Castro.

Les også: Cubas frigjøringshelt Fidel Castro er død

Født utenfor ekteskapet

Fidel Alejandro Castro Ruz ble født på en sukkerplantasje som det tredje barnet til en spansk immigrant. Hans mor var Lina Ruz Gonzales, tjenestepike for Fidels far og hans hustru. Først da Fidel var 17 år, anerkjente faren ham som sin sønn og ga ham navnet Castro. Castro hadde da to brødre og fire søstre.

(Artikkelen fortsetter under)

Det finnes lite informasjon om Castros tidligste år og skolegang, men man vet at han gikk på en kristen skole hvor han tok eksamen i 1945. Det var også det samme året han begynte på jusstudiet i Havana. I studentmiljøet på Cuba var det god grobunn for opprørstanker, og i 1947 ble Castro med i partiet Partido Ortodoxo. Partiet ville ha store forandringer i Cuba.

Les saken: Castro går av

I 1948 dro Castro til Bogota i Columbia, hvor han opplevde han et massivt folkeopprør mot den amerikanske påvirkningen i landet. Etter at han ble uteksaminert som advokat i 1950, ble han stadig mer aktiv i kampen mot den amerikanske styringen av sitt hjemland.

Jussen først

Etter at Batista tok makten ved et militærkupp, prøvde Castro først å få regjeringen hans erklært ugyldig av domstolene. Da forsøket ikke lyktes, startet Castro en undergrunnsbevegelse, blant andre sammen med sin bror, Raul. De begynte å samle våpen og ammunisjon for å angripe en av de største militærleirene i landet. Angrepet ble gjennomført den 26.juli, men ble en katastrofe. Castro ble arrestert og fikk en fengselsstraff på opp til 15 år. Under rettsaken uttalte Castro det som senere ble et av hans mest kjente sitater:

- Jeg advarer dere, jeg er bare begynnelsen!... Døm meg. Det gjør ingenting. Historien vil sette meg fri.

Etter to år ble Castro så satt fri. Han dro til Mexico, hvor han blant andre møtte Che Guevara og startet en geriljagruppe sammen med andre kubanere som hadde rømt fra landet.

Det store opprøret startet i 1958, etter at Cubas president,Batista, satte i gang en storstilt aksjon for å bekjempe opprørene. Regjeringshæren gikk imidlertid på store tap, og Castro og Che Guevara styrker gikk til motangrep. 8.januar rullet Castros hær inn i Havana. Litt over en måned senere var han statsminister i Cuba.

(Artikkelen forsetter under)


Kommunist eller ikke?

Etter at Castro tok makten begynte han å nasjonalisere amerikanske eiendommer i landet, men han benektet selv at han var en kommunist:

- Jeg er ikke enig med kommunismen. Vi er et demokrati. Vi er i mot alle former for diktatur, uttalte han under et besøk i USA.

Under det samme besøket ble han nektet et møte med president Eisenhower i USA. Året etter kom de første sovjetiske «rådgiverne» til landet og Castro innførte et forbud mot at cubansk land kunne eies av utlendinger. Samtidig kunne man heller ikke eie større eiendommer, og Cuba begynte å kjøpe olje fra Sovjetunionen.

Eisenhower var skremt av den russiske påvirkningen på øya, og reduserte importen av cubansk sukker. Som svar nasjonaliserte Cuba landbruk og industri, deriblant mange amerikanske eiendommer. Høsten 1960 startet den lange amerikanske kampen for å fjerne Castro fra makten, og den 3.januar brøt USA sine diplomatiske forbindelser med landet.

Castro har de senere årene kalt seg en sosialist, og noen ganger også en ren kommunist. Etter at Castro gikk nærmere Sovjetunionen etter Cuba-krisen (Sovjet ville utplassere atomvåpen på øya, og i et høydramatisk diplomatisk spill og press fra USAs prsesident Kennedy, snudde skipene før de kom til øya), forlot Che Guevara landet i 1966.

I 1968 gikk Castro ut som en av de sterkeste forsvarerne av Sovjetunionen og kommunismen.

Se også her:

History Channel: Historiske videoklipp av Castro

Destination Cuba - et interaktivt kart med historien til Castro og Cuba

(Kilder: Encyclopedica Britannica, marxist.org, Wikipedia, Thinkquest, Caplex)