Gå til sidens hovedinnhold

- Dette er folkemord

Røde Kors frykter dødstallene på 300 i Kenya er «sterkt underdrevne». Regjeringen anklager opposisjonen for folkemord.

Nordmannen Knut Kaspersen opplevde selv dramatikken i hovedstaden Nairobi på nært hold nyttårsaften.

- På nyttårsaften kom folk ut av slummen, og ut på gata. De brente dekk, og politiet kom til og begynte å skyte. Dette skjedde samtidig som jeg kom kjørende. Det haglet kuler over hodet på meg. Jeg satt inne og lurte på hva jeg skulle gjøre hvis et 20-talls mennesker med macheter skulle bestemme seg for å ta seg inn i leiligheten. Heldigvis skjedde ikke det, sier Kaspersen til Nettavisen på telefon fra Nairobi.

Gårder står i brann
Han leder nå den Internasjonal Røde Kors-føderasjonen (IFRC) i Øst-Afrika, og følger volden som sprer seg etter at Mwai Kibaki ble erklært valgvinner 30. desember. Opposisjonen hevder at det var omfattende juks under valget.

- Utenfor Nairobi er situasjonen dramatisk, og dette sprer seg. Vi har fått rapporter fra nye steder som står i brann. Hus og gårder som tilhører den etniske gruppen Kikuyu blir satt i brann, sier Kaspersen.

Bevæpnede grupper har opprettet veisperringer på landsbygda, og lar kun folk fra én etnisk gruppe passere. President Kibaki tilhører den etniske gruppen Kikuyu, i likhet med 20 prosent av befolkningen. Nå anklager regjeringen opposisjonspartiet Orange Democratic Movement for folkemord.

- Det blir klart at disse godt organiserte utøvelsene av folkemord og etnisk rensing var godt planlagt, finansiert og utøvd av Orange Democratic Movement i forkant av valget, heter det i en uttalelse fra regjeringen, ifølge Reuters.

- Langt over 100.000 på flukt
Tirsdag anslo Røde Kors at 70.000 mennesker er drevet på flukt fra hjemmene sine på grunn av volden.

- Tallet gjaldt bare de områdene som vi selv kunne observere. Men basert på vitner som vi har hatt telefonkontakt med, er tallet langt høyere, selv om vi ikke kan vi noe sikkert. Men det er langt høyere enn hundre tusen, sier Kaspersen.

Over 300 personer er så langt meldt døde, melder nyhetsbyrået Reuters. Men det egentlige tallet er trolig langt høyere.

- Vi tror også at tallet på drepte er sterkt underdrevet. Et problem er at folk ikke kommer fram med lik på grunn av veisperringer, sier Kaspersen.

Etnisk konflikt
Mange observatører frykter nå en langvarig etnisk konflikt i landet som fram til nå er regnet som blant de mest stabile i Afrika.

- Dette er ikke lenger politikk, men en etnisk konflikt. Da smellet kom var politikk den utløsende årsaken, men vi kan ikke lenger si at dette handler om opposisjon mot dem som er i posisjon. Vi ser allerede at stammer som var alliert med kikuyu-ene nå går mot dem. Dette er konflikter som går langt tilbake, sier Kaspersen.

- Frykten er der for at dette kommer helt ut av kontroll.

Flere hundre nordmenn
Den norske ambassaden i Nairobi anslår at det oppholder seg flere hundre nordmenn i Kenya. Men ambassaden har ikke fått noen henvendelser fra nordmenn som har blitt direkte rammet av opptøyene som herjer i landet.

- Det anslaget vi har gitt, er at det er et sted mellom 200 og 500 nordmenn i hele Kenya. Vi mottar stadig henvendelser fra nordmenn som ønsker å vite hvordan de skal forholde seg. Men det jeg generelt kan si, er at verken turister, diplomater eller utlendinger er målet for de fiendtlige handlingene som har oppstått her. Men samtidig er sikkerhetssituasjonen uforutsigbar, så rådene er stor sett at man bør holde seg der man er, sier Espen Gullikstad, ministerråd og nestleder ved den norske ambassaden i Nairobi, til Nettavisen.

Les ambassadens råd her

Misjonær Rune Mjølhus bor i Karen - oppkalt etter Karen Blixen - utenfor Nairobi sentrum sammen med familien. Han forteller til Nettavisen at de føler seg trygge til tross for omstendighetene.

- Det er veldig spesielt å være midt opp i det, men vi har det veldig godt og trygt her. Det oppleves ikke truende og dramatisk her hvor vi er. Det er noen lommer i Vest-Kenya og i slummen i Nairobi hvor det er uroligheter. Utenfor disse lommene er det helt stille. Dette er helt klart ikke rettet mot de hvite. Dette er internt mellom dem, sier Mjølhus til Nettavisen.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?