Kroatias fotballforbund har valgt å ikke benytte seg av sin billettkvote til landskampen mot Norge. Likevel har NFF tatt flere forholdsregler for å forhindre trøbbel på søndag.

- Først vil jeg si at vi har et godt samarbeid med politiet foran hver kamp, og vi har satt inn tiltak som gjør oss trygge på at dette kommer til å bli en fotballfest for alle som kommer til Ullevaal i morgen. Uten at jeg ønsker å gå i detalj om hvilke tiltak det dreier seg om, sier kommunikasjonssjef i Norges Fotballforbund (NFF), Yngve Haavik, til NTB.

- Hovedutfordringen vår vil være med kroater som kommer fra Kroatia på kamp, og vi har derfor iverksatt tiltak for å minimere sjansene deres for å få tak i billetter. Vi er derfor trygge på at det ikke blir veldig mange, fortsetter han.

Forbud

I tillegg til å gjøre det vanskeligere for kroater utenfor Norge å få tak i billetter, har NFF kommet fram til noen nye regler før søndagens landskamp.

- Vi har innført forbud mot kroatiske drakter og flagg på stadion. Det står på billettene at de kun er for hjemmelagets supportere. Vi kommer også til å visitere alle før de slippes inn, sier Haavik.

Hvordan de skal avgjøre hvem som er kroatiske supportere ønsker han ikke si noe om.

- Det er viktig for NFF å presisere at vi ønsker bortesupportere velkommen til Ullevaal. Men det forutsetter selvfølgelig at det enkelte forbund benytter seg av sin kvote. Grunnen til at vi ikke ønsker å mikse supportere er åpenbar. For oss er det avgjørende å sikre at det å komme på Ullevaal blir en god opplevelse for alle, fortsetter han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Dømt og straffet

Kroatias supportere har gjentatte ganger laget bråk i løpet av EM-kvalifiseringen. I bortekampen mot Italia i november måtte spillet stoppes i en lengre periode etter at bengalske lys ble kastet fra bortesupporterne og inn på banen, samtidig som at det oppsto slåsskamper på tribunene.

Norge fikk føle på den kroatiske hjemmefansen da de spilte kvalifiseringskampen sin i Zagreb i mars. Da ble det kastet flere objekter mot banen, i tillegg til at supporterne kom med flere rasistiske tilrop. Det førte til at UEFA bestemte at Kroatia måtte spille neste hjemmekamp for tomme tribuner.

Men også da ble det bråk. Italia var motstander, og før kampen hadde hjemmesupportere hadde brutt seg inn og malt et stort hakekors på gressmatta.

UEFA måtte igjen på banen, og ila laget en straff på ett poeng. Det er en avgjørelse det kroatiske fotballforbundet har bestemt seg for å anke.

Sannsynlige lagoppstillinger:

Norge: Nyland – Elabdellaoui, Hovland, Forren, Høgli – Tettey, Johansen – Skjelbred, Henriksen, Berget – Søderlund.

Kroatia: Subasic – Srna, Corluka, Vida, Pranjic – Badelj, Modric – Rakitic, Pjaca, Perisic – Mandzukic.