Noen sekunders bønn er alt som skiller halalkjøtt og annet kjøtt.

- Det er veldig mye myter og misforståelser når det gjelder halalkjøtt. Folk tror at dyrene avlives på bestialsk måte uten bedøvning, sier informasjonssjef Ellen Flø Skagen i Nortura til Nettavisen.

Nortura eies av 18.800 norske bønder og leverer kjøtt til både Gilde og Prior. I tillegg leverer de halalkjøtt til det muslimske markedet i Norge. Denne produksjonen utgjør under 2 prosent av totalproduksjonen.

Liten forskjell

Men hva er egentlig forskjellen mellom halalkjøtt og annet kjøtt?

I Norge er det strenge regler for hvordan dyrene skal bedøves før avliving, og for hvordan de skal avlives. Disse reglene gjelder også for dyr som man lager halalkjøtt av.

- Det er ingen forskjell, bortsett fra at det sies en kort takknemlighetsbønn før dyret slaktes, sier Flø Skagen.

Det som sies er: «bi-smi llah Allaho Akbar». Du kan lese mer om halalkjøtt her på islam.no

Denne bønnen sies av vanlige ansatte som står på produksjonslinja til Nortura, og gjør den samme jobben som alle andre ansatte. Eneste forskjell er at disse er muslimer som sier en takknemlighetsbønn for hvert dyr rett før dyret slaktes. Muslimen er godkjent av Islamsk råd.

På slakteri uten gris

Flø Skagen forteller at denne takknemlighetsbønnen sies etter at dyret er bedøvet, men før det avlives. Hverken metoden dyret bedøves på, eller avlives på, er forskjellig med halalkjøtt. Alle dyr avlives ved at de stikkes slik at blodet tømmes fra kroppen deres.

- Det viktige for Islamsk råd, er at dyret har puls når det velsignes, men det behøver ikke å være ved bevissthet, sier hun.

I tillegg er halalkjøtt bare produsert ved anlegg der det ikke slaktes gris. Halalkjøtt utgjør under 2 prosent av totalproduksjonen til Nortura. Det finnes ikke halalkjøtt i produktene fra Gilde eller Prior. Alt halalkjøtt er merket.