Gå til sidens hovedinnhold

Dette er fullt lovlig

Vi gikk gjennom hullet i gjerdet på en privat strandeiendom for å grille. Se hvordan det gikk - og se video!

LYSAKER (Nettavisen): Det er grytidlig fredag morgen, og vi befinner oss i strandkanten på Lysaker rett utenfor Oslo. Sola varmer godt allerede, selv om klokka bare er 6.30.

Her skal vi sammen med God Morgen Norge på TV 2 ta oss inn på en privat eiendom, som er sperret av for deg og meg ved hjelp av et over en meter høyt gjerde.

Se TV 2 Sumo: Grilling i strandsonen
Se også: Mer om dine rettigheter

- Ikke bra
Med oss har vi badehåndkle, engangsgrill, og pølser. Alt som trengs til en hyggelig morgentur i strandsonen. Også forbrukeradvokat Ragnar Wiik er med oss.

Han liker ikke det han ser.

- Dette er ikke bra. Gjerdet hindrer den allmenne ferdsel, sier Wiik til Nettavisen, før han sammen med TV 2s reporter Knut Torgersruud Jr. krabber gjennom et hull i gjerdet.

Forbrukeradvokaten avviser at han gjør noe ulovlig.

- Jeg mener det ikke er ulovlig å gå gjennom hullet i gjerdet, og inn på den private eiendommen. For utgangspunktet er at alle nordmenn fritt kan nyte norsk natur, sier Wiik.

Se flere bilder nederst i saken.

- Alle kan
Strandsonen er nemlig definert som utmark, og der gjelder allemannsretten selv om det er en privat strandeiendom vi nå står på i indre Oslofjord.

- Det betyr at her skal vanlige folk kunne ferdes, og da følges det av loven at det ikke kan settes opp hindre som gjerder og hekker, sier Wiik.

Eiendommen vi har tatt oss inn på har en strandlinje på vel 150 meter, to brygger og et badehus. Lenger opp på tomta skimtes en større enebolig.

- Strandsonen er det du ser, et naturlig belte som går langs sjøen og som har vært definert i ca. 100 år som utmark. I dette området er det ikke lov å bygge innenfor en 100-metersgrense, fordi det er et vernet område, sier forbrukeradvokaten.

Likevel får mange bygge. I 2005 fikk 72 prosent av de som søkte dispensasjon.

- Kan bade
Vi setter oss ned i vannkanten, og tar fram engangsgrillen. På direkten på God Morgen Norge tennes grillen, og pølsene legges på.

- Vi har lov til å raste, bade og ta opphold her, og også å grille. Men ikke å grille på bart fjell, forteller Wiik.

- Men hva om eieren kommer og jager oss bort?

- Da kan du bare vise til tre høyesterettsdommer, friluftsloven og hundreårig sedvane. Dommene slår alle fast at grunneierne må akseptere fri ferdsel, sier advokaten.

Den siste dommen er fra i år, der det ble slått fast at folk fritt kan ferdes og bade på den private holmen som ligger 35 meter utenfor en privat hytte.

- Det spesielle er at allemannsretten går på tvers av eiendomsretten, skyter Wiik inn, før han presiserer:

- Men det er et men her. I strandsonen skal man vise hensyn. Retten til fri ferdsel betyr ikke nødvendigvis rett til å oppholde deg i nærhet til hus og hytter. Man skal være varsom, vise hensyn og være diskre siden dette er en privat eiendom, sier han.

Huset på eiendommen ligger derimot om lag 100 meter overfor vannkanten.

- Så her skulle det gå greit. Men kommer eieren ned for å bade må vi ta hensyn, sier Wiik.

Overnatte kan man dessuten ikke dersom det er mindre enn 150 meter til huset eller hytta. Den samme avstanden gjelder fra båt.

- Stort problem
Men det er enda et hinder som møter oss. I tilegg til gjerdet vi gikk gjennom er det bygget en gangbro med et høyt gelender ut til badehuset på eiendommen - som sperrer for fri ferdsel.

Mens han ser på gelenderet forteller Wiik at dette langt fra er et enkeltstående tilfelle.

- Dette er et reelt problem. Særlig rundt Oslofjorden er det mange ulovlige gjerder. Men det er hver enkelt kommune som har ansvar for å følge opp disse sakene, sier Wiik bestemt.

Han mener Oslo kommune burde gjort en mye bedre jobb, og åpnet for fri ferdsel.

- Men det er den samme kommunen som har gitt dispensasjon til bygging. Det har blitt en interessekonflikt mellom de som eier og de som ferdes, sier advokaten.

Vi er ferdig med grillinga, og badevannet er også kjent på. Jaget bort ble vi heller ikke.

Gjør det samme som oss i helga – for det er ikke ulovlig!

Diskuter saken i kommentarfeltet nederst.

Reklame

Quiz: Hva heter Mummitrollet på originalspråket?

Kommentarer til denne saken