Gå til sidens hovedinnhold

- Dette er hans støtte til Inger Lise

- KrF vil først og fremst vinne de unge med slike fremstøt. Kjernevelgerne dør ut og de må fylle på i andre enden.

Mandag pryder påtroppende KrF-leder Knut Arild Hareide (38) forsiden av VG.

Hareide er sesongens første gjest i kjendisstylistens «bli ny»-program «Happy Day» på TV 2 mandag kveld - og stiller stilsikker i lilla og sort, med markerte briller og rufsete sveis.

Les også: - Hareide har ikke bruk for stylist

Om resultatet sier Hareide til VG at:

«Jeg kjente meg ikke helt igjen, og det ble litt mer «hypet» enn det jeg hadde forestilt meg på forhånd, så jeg kommer nok ikke til å kle meg slik igjen. Men jeg ble veldig fornøyd med den nye sveisen, og den har jeg også prøvd å beholde på best mulig måte.»

PR-ekspert Trond Albert Skjelbred hos Nor PR mener Hareide gir et godt inntrykk:

- Han er trygg på seg selv og tør å utfordre og overraske. Hovedbudskapet hans er at kjendisstylisten Jan Thomas har gjort hverdagen lettere for homofile. Samtidig påpeker han at stylisten kanskje har litt for mye fokus på det ytre til tider. KrF er som kjent mest opptatt av de indre verdier, sier Skjelbred til Nettavisen.

- Støtter Hansen
- Hva vil du sier er fordeler og bakdeler med å stille opp slik?

- Hareide gir med dette indirekte sin støtte til Inger Lise Hansen som stilte opp i aftenkjole i Det Nye i 2010. VG slo saken opp over tre helsider, inkludert hele forsiden, og det ble mye rabalder. KrF må vise i handling at de er åpne, inkluderende, varme og rause. Det at Hareide stiller opp for TV 2 og Jan Thomas er et steg på veien, synes han.

Skjelbred mener Hareide bør være fornøyd med oppmerksomheten:

- Når VG i tillegg gjør et stort nummer ut av det, bør Hareide og partiet være fornøyde. Jeg håper partiet er klok nok til ikke å hisse seg opp over dette. Det har vært nok internt fokus de siste årene. Nå må de se fremover og slippe til den nye lederen, svarer Skjelbred.

- Vinne de unge
- Inger Lise Hansen stilte opp i Det Nye for et år siden og fikk mye pepper for det – hvem vil KrF vinne med slike PR-fremstøt?

- KrF vil først og fremst vinne de unge med slike fremstøt. Kjernevelgerne dør ut og de må fylle på i andre enden, sier Skjelbred.

Les også: Vraker Inger Lise Hansen

Skjelbred mener det er positivt med støtten som gis til homofile:

- Det er positivt for denne kampen at påtroppende leder for KrF støtter en av landet mest profilerte homofile. Det hadde vært interessant å vite om Hareides holdninger er representative for KrF, sier han.

- Morsomt å leke litt
Professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen (UiB) mener det er helt i orden at politikere stiller opp i ulike fora.

Men - politikere bør være føre var, ifølge Aarebrot:

- Det er morsomt å leke litt med image, og relativt unge politikere som Hareide må ha lov til å opptre som unge. Men Hareide bør spare på konfekten, det er viktig at han sørger for et stabilt image. Han kan gjerne bestemme seg før han overtar ledervervet.

Kristin som brunette?
Dette er ikke unikt for KrF:

- Hvis Kristin Halvorsen (SV) farget håret brunt, ville det være uklokt. Som brunette, vil mange mase om hårfargen i stedet for sakene.

Så kan han ikke dy seg:

- Det er lenge siden man ble kritisert for ikke å gå i blomstrete kjoler i partiet. Se på Carola, der er det høy Gucci-faktor. Å være velstelt og velkledd må være helt greit for kristne mennesker - de trenger ikke gå i vadmel.

- Han måtte opptrådt i trang tangatruse...
- Men hvorfor stilte saken seg annerledes for nestleder Inger Lise Hansen (KrF)?

- Hansen gikk for langt med sin underkjole, og det ble mye snakk om «den lille sorte». Det er ingen som snakker om maskulin seksualitet i forbindelse med klær, slik man gjerne gjør med kvinner.

- Jeg tenkte med det samme jeg så bildene av henne, at nå blir det bråk. Dette får garantert ingen negativ effekt for Hareide. Han måtte opptrådt i trang tangatruse for å få Hansen-effekt, slår Aarebrot fast.

- Mannen jakter...
- Hvordan forklarer du dette?

- Mannen er på jakt etter kvinnen i mye større grad enn omvendt – derfor blir kvinner raskt seksualisert. Hvis du er ung og vakker og fremhever dette, blir du seksualisert. Som mann blir du stilig. Slik har det alltid vært, mener Aarebrot.

Han synes dette rent objektivt er urettferdig:

- I en viss forstand er det urettferdig i et likestilt samfunn. Men det fins ingen remedium for forskjellene mellom mann og kvinne. Det er garantert at Hareide ikke får kjeft, gjentar Aarebrot.

- Mer show før!
- Hvordan kan politiske saker kommer i skyggen av personlig profilering?

- Det er klart politikere skal være obs på dette. Vi husker jo Carl I. Hagen (Frp) som linedanser og Kåre Willoch (H) på fanget til Elisabeth Grannemann. Men jeg må si, jeg synes politikerne viser bedre skjønn nå enn på 1980- og 90-tallet. Da var det for mye show!

Nettavisen har forsøkt å i komme i kontakt med Hareide og Hansen for en kommentar, men uten å lykkes.

Kommentarer til denne saken