Gå til sidens hovedinnhold

- Dette er ikke et godt tegn

Lynet slår ned i Vatikanet bare noen timer etter at paven annonserte sin avgang.

(Nettavisen/NTB): En hel verden ble forbauset og sjokkert da pave Benedikt XVI annonserte at han vil gå av allerede i slutten av denne måneden. Det er første gang på 600 år at en pave går av.

Men bare noen timer etter kunngjøringen, slår lynet ned i St. Peterskirken i Vatikanet. Aviser og twitterbrukere spøker nå med at dette kan vær et tegn fra selveste Gud.

«Skulle ønske at Gud kunne fortalt oss om lynnedslaget var en evaluering av pavens prestasjoner eller en oppfordring til at han skal fortsette,» skriver @justin_kanew på Twiitter.

«Spektakulært lynnedslag på St. Peterskirken samtidig som paven slutter. Dette lover ikke godt, » skriver @jameschappers.

«Så dette er hva Han tenker om det,» skriver @john_hooper.

- Ikke et godt tegn
«Så lynet slår ned i St. Peterskirken etter at paven går av ... ikke et godt tegn, mener jeg,» skriver @bmooney123.

«Helgen eller synder? Lynet slår ned i St. Peterskirken etter at paven trer av,» skriver @BlueLinen1.

Utløste sjokk
Pave Benedikt XVIs varsel om at han går av, utløste sjokk på Petersplassen i Roma. Mange beklaget at han går, mens andre ytret håp om at etterfølgeren blir mindre konservativ. Hundrevis av troende samlet seg utenfor Peterskirken, den katolske troens hjerte, etter at paven hadde kunngjort sin avgang mandag. Den 43 år gamle amerikanske presten Aaron Melancon sa at han var sjokkert.

- Vi har vært svært glade i Benedict, framholdt Melancon. Den polske teologistudenten Sebastian Mazur beklaget pavens avgang etter bare åtte år som katolikkenes overhode, og sa at Benedikt burde ha sittet lengre.

- Tegn på ærlighet
- Min respekt for ham har vokst etter at han sa fra at han trekker seg. Når noen er ærlig nok til å stå fram og si at man ikke føler seg sterk nok til å fortsette med oppgavene sine, er det et tegn på ærlighet, mente 23 år gamle Sally Baker fra Storbritannia.

Den sveitsiske 22-åringen Dorina, som ikke oppga noe etternavn, sa til mediefolk på Petersplassen at hun håper den neste paven vil være svart. Å velge en afrikansk eller afrikanskættet pave vil virkelig bidra til utvikling i kirken, sa hun.

Den neste paven kan komme fra Nigeria, Ghana eller Canada, lyder noen av stalltipsene. Dagens pave Benedikt XVI trekker seg 28. februar, og letingen etter hans etterfølger er i gang.

- På plass før påske
Vatikanet håper å ha en ny pave på plass før påske, opplyser pressetalsmann Federico Lombardi. Når paven formelt har trukket seg, samles kirkens kardinaler til konklave – møtet der den neste paven velges.

Blant kandidatene til å ta over etter Benedikt, nevnes flere kardinaler fra Afrika og Latin-Amerika, som Joao Braz de Aviz (65) fra Brasil og Peter Turkson (64) fra Ghana.

Andreas Dingstad i Oslo katolske bispedømme understreker at den nye paven må være en samlende figur. Han mener også at tiden er moden for en pave som ikke kommer fra Europa.

- Den katolske kirke vokser mest i Afrika, Latin-Amerika og Asia. I 2050 vil anslagsvis tre firedeler av verdens katolikker komme herfra. Da hadde det vært fint med en pave fra det globale sør, sier Dingstad til NTB.

Italiener?
Den norske katolikken Anne Bente Hadland spår imidlertid at kardinalene vil velge en italiener.

Hun peker på at selv om de to siste pavene har kommet henholdsvis fra Polen og fra Tyskland, er det sterk tradisjon i den katolske kirken for å hente paver fra Italia.

- Jeg ser ikke for meg de store slagene læremessig, sier hun om letingen etter en etterfølger, som nå er i gang.

- Paven skal ta vare på kirkens lære, påpeker Hadland, som er dominikanerinne ved Katarinahjemmet i Oslo og har oversatt tre av Benedikts bøker.

Overrasket verden
Paven sjokkerte en hel verden med sin historiske beslutning om å abdisere mandag.

- Etter å ha gransket min samvittighet gjentatte ganger for Gud, har jeg kommet fram til visshet om at min styrke, på grunn av min framskredne alder, ikke lenger er tilstrekkelig til å lede Pavedømmet, sa paven, som fyller 86 år 16. april.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Professor Janne Haaland Matlary, som har vært en av pavens rådgivere, sier hun ble fullstendig overrasket over beslutningen.

- Paven er en fantastisk teologisk akademiker, men han er ikke karismatisk og jeg tror ikke han trivdes i rollen, sier Matlary.

Forfatteren og journalisten Jahn Otto Johansen, som er en av Norges mer profilerte katolikker, tror pavens abdikasjon i stor grad handler om at han ble utslitt av maktkampen og intrigene i Vatikanet.

Johansen sier han håper den katolske kirke nå velger en pave som er mer i takt med tiden og de moderne menneskers utfordringer. Han nevner spesielt en mer realistisk holdning til prevensjonsbruk, der Vatikanets holdning til nå har vært et nesten absolutt nei.

Stoltenberg
Pavens kunngjøring er en historisk hendelse, for Benedikt har vært viktig for katolikker over hele verden, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

- Den har vakt oppmerksomhet også i Norge, et land som de siste årene har fått et økende antall katolikker, påpeker han.

Talsmenn for irer som ble utsatt for seksuelle overgrep fra katolske geistlige ønsker imidlertid pavens avgang velkommen, og sier han etterlater seg en ugjort ryddejobb.

- Benedikt lovet mye, men leverte ingenting, sier de.

Mennesker som mandag besøkte Petersplassen i den katolske kirkens hjerte i Roma, sa seg lei over at pave Benedikt går av. Samtidig uttrykte mange overfor mediefolk et håp om at hans etterfølger blir mindre konservativ. (©NTB)

Mer fra Nettavisen:

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken