Gå til sidens hovedinnhold

- Dette er livsfarlig

Hjemmesnekrede ledninger, overbelastede el-nett. Se hva brannvesenet fant på tilsynsrunden.

Før jul samarbeidet samarbeidet Nedre Romerike Brannvesen (NRBR) med Skedsmo asylmottak for å kartlegge brannsikkerheten ved boliger som asylmottaket leier av privatpersoner, skriver Romerikes Blad.

Under tilsynsrunden ble det også observert flere ulovlige boenheter som ikke var tilknyttet asylmottaket.

Se bildekarusell hos Romerikes Blad.

Til sammen ble 10 boliger rapportert videre til bygningsmyndighetene.

- Vi besøkte til sammen 28 familier som var tilknyttet mottaket, på 16 forskjellige adresser. I noen tilfeller var boligen delt opp i flere boenheter hvor det bodde folk som ikke var tilknyttet mottaket. I de tilfellene hvor vi mente det var ulovlig utleie, ble det rapportert til bygningsmyndighetene, sier informasjonsrådgiver i NRBR, Linda Stuvland til Romerikes Blad.

- Ta ansvar
Nå ønsker brannvesenet å sette søkelyset på denne utleieboliger generelt, og oppfordrer huseierne til å ta ansvar.

- Vi ønsker å skape en bevisstgjøring rundt problemet og at huseierne tar ansvar, sier Stuvland.

Det er ofte de billigste utleieboligene dette gjelder, hvor det hovedsakelig er asylsøkere, studenter eller utenlandske arbeidere som er leietakere.

Brannfarlig overbelastning
Tilsynsrunder har avdekket mangler på røykvarslere, slokkeutstyr og rømningsveier. Men det største problemet er at det er innredet flere boenheter i boligene enn de godkjent for.

Flere steder har man tydd til oppfinnsomme, men brannfarlige løsninger for å forsyne alle med nok strøm.

- I et hus med fem familier som har et elanlegg tilrettelagt for én familie, blir det fort overbelastning på elanlegget. Dette øker brannfaren betraktelig, sier Stuvland.

Ved ett tilfelle fant de en ujordet ledning som hadde blitt skjøtt på fire ganger. Den gikk inn på badet til en ujordet panelovn og en lampe.

- Det er livsfarlig, sier Stuvland, og viser fram den konfiskerte ledningen, som tydelig er utsatt for hjemmesnekring.

Frykter mørketall
Brannvesenet ser på dette som et økende problem og frykter store mørketall.

- Vi samarbeidet med asylmottaket for å ha fokus på et særskilt risikoområde og fordi de leier private leiligheter. Men vi antar at ulovlige boenheter gjelder mange flere boliger som vi ikke har kapasitet til å besøke. Hvor mange risikoboliger vi har i vårt område, vet vi ikke, sier Sven Knapskog, leder for forebyggende avdeling til Romerikes Blad.

Har du mistanke om ulovlige boforhold, kan du melde fra til NRBR eller bygningsmyndighetene i kommunen. I løpet av fjoråret mottok NRBR tips om over 100 adresser.

- Når vi rykker ut på branner, opplever vi ganske ofte at det bor mange folk i de boligene vi besøker. Problemet er at vi ikke vet dette før vi er der. Derfor er vi avhengig av at folk tipser oss, sier brannsjef Bjørn Bakkhaug.

Se flere bilder fra tilsynsrunden på Romerikes Blad.

Kommentarer til denne saken