Gå til sidens hovedinnhold

Dette er Lyns hemmelighet

Fire mål på fem sjanser i sist treningskamp – hva har Kent Bergersen gjort?

LA MANGA/OSLO (Nettavisen): De har eksportert kvalitetsspillere som Mikel, Edu og Igahlo de siste sesongene, var på førstesidene under og etter Morgan Andersen-rettssaken - og har fått budsjettet kraftig redusert. Likevel er ikke Lyn klubben som har for vane å tiltrekke seg mest oppmerksomhet, og på treningsleiren på La Manga var det himmelvidd forskjell på presseoppbudet under RBK- og Lyn-treningene. Det gjør egentlig ikke Kent Bergersen så mye.

Individualisert trening
I sin første hele sesong som hovedtrener for en Tippeliga-klubb har Lyn-sjefen fått jobbe i det stille, uten at så mange rundt ham har lagt merke til endringene som har foregått. Han innrømmer han er spent på resultatet.

- Vi har forsøkt å gjøre en del endringer, og har gått over til en langt mer individualisert treningsform.

Grunnen er såre enkel. Lyn skal bli bedre på de tingene de ikke lyktes med i fjor. Langt bedre.

- Motstanderne scoret altfor mange enkle mål mot oss i 2008-sesongen, til tross for at vi på papiret har et meget bra bakerste ledd. Men det er ikke bare der problemet ligger, det handler mye om hvordan hele laget står fram, selv om vi også har drillet backene mye på en mot en-situasjoner, indre innlegg, dessuten i å renske unna innlegg og være tett nok i spissene på oppspill.

Offensiv terping
Fremover på banen er likevel Lyns utfordringer større. Laget hadde et snitt på kun 1,46 nettkjenninger per kamp, og på hjemmebane var det bare fire lag i Tippeligaen som scoret færre mål i fjorårssesongen.

- Offensivt så slet vi – og sliter vi – med å sette sjansene våre. Uttellingsprosenten i fjor var altfor lav - det var altfor mange klare, offensive målsjanser som vi ikke satte. Kim Holmen var en av dem som ofte var alene med keeper uten å få ballen i mål. En spiller som ham trenger ikke å trene hurtighet, men må få mer øvelse i hvordan han skal sette de mulighetene der.

- Derfor legger vi opp til langt flere kamplignende situasjoner, samt terper mye på avsluttingsteknikk.

Overrasket over resultatet
Foreløpig har man ikke tatt de store testene for å se hvordan treningsomleggingen har slått ut, men Bergersen likte det han så på spanskekysten for en drøy uke siden.

- Jeg er overrasket over hvor langt vi har kommet. Vi har vært gode i to av tre kamper, og ligger ikke tilbake for noen av våre motstandere.

- Det må jeg si meg veldig fornøyd med, spesielt siden vi har mistet en fem-seks spillere siden fjorårssesongen.

Advarer mot spillersalg
Flere spillere håper Bergersen at han slipper å miste. Nettavisen vet at det er stor interesse for flere av dagens spillere, men foreløpig har Lyn valgt å beholde de spillerne de har.

- Kommer det et veldig godt bud på noen, så er det klart at vi må vurdere det.

- Samtidig så håper jeg at man klarer å tenke langsiktig. Økonomien i klubben er ikke på langt nær så skral som det mange vil ha det til, og skulle vi miste et par av de mest sentrale spillerne nå, så kan prisen bli Adeccoligaen – og det taper vi mye mer på.

«Mobbet» av Drillo
Mange vil mene at det var et stort tap for Norge at Bergersen, som en av de største driblerne i moderne norsk fotballhistorie, aldri fikk muligheten til å spille for det norske landslaget. I 1991 ble han innkalt til Norges landslagstropp i hjemmekampen mot Kypros – uten å ha annet enn annendivisjonserfaring fra Drøbak/Frogn på CV-en – men nærmere enn innbytterbenken kom han aldri.

- Vi hadde en 40 meters løpstest i forkant. Drillo sa til meg at han hadde løpt den fortere enn meg med pælene på, og det var det.

- Men når de etter hvert endte opp med Jostein Flo i den posisjonen, så var vel det likeså greit, flirer Lyn-treneren.

- Gulrot fremfor pisk
Det gode humøret prøver Bergersen også å ta fram på treningsfeltet.

- Jeg foretrekker definitivt gulrot fremfor pisk, og er mer opptatt av at spillernes muligheter enn begrensninger.

- Noen konkret målsetting for sesongen har vi ikke satt oss ennå, men forhåpningen er at vi får ut mye av potensialet vårt. Vi har spillere med gode individuelle ferdigheter, og jeg kan love at de skal få lov til å bruke dem.

15. mars, hjemme mot Molde, får du se hvor gode de er. Men at noe er på gang fikk man prov på allerede i treningskampen mot Strømsgodset sist fredag.

- Vi scoret på fire av fem sjanser. Det er utrolig deilig å se at det vi terper på i treningssituasjoner, også lykkes i kamp, medgir Bergersen.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Kommentarer til denne saken