Gå til sidens hovedinnhold

Dette er miljøverstingen

De 10 verste miljø-landene er offentliggjort. Se hvilken plass Norge fikk på listen.

En undersøkelse gjort av Universitetet i Adelaide har prøvd å sammenligne den totale miljøødeleggelsen et land gjør basert på flere faktorer. En oversikt ble laget basert på den relative forurensningen per innbygger, og en totalt. Nettstedet Care2 har offentliggjort topplisten for den totale ødeleggelsen et land gjør.

Øverst på listen troner Brasil, landet som har mest regnskog. I 2008 besøkte Nettavisen delstaten Pará - som er den absolutt verstingen i avskoging.

- Hvis du ikke har penger og barna dine er sultne, så hugger du det treet og selger det. Da blåser du i miljøet, sier Ubirajara Sompré, en av nærmere 500 parkatêjê-indianere som bor i reservatet Mãe Maria utenfor Marabá.

1. Brasil
Ikke overraskende er Brasil landet som hogger ned mest skog, men de er også på topp 10 på stort sett alt annet av forurensning også.

2. USA
USA bruker mest kunstgjødsel, slipper ut mest C02 og forurenser nest mest vann i verden.

3. Kina
Kina er det landet i verden som forurenser mest vann, overfisker mest og slipper ut nest mest C02 i verden.

4. Indonesia
Verdens nest verste når det gjelder å hogge ned skog og nummer tre på utrydning av truede dyrearter, og samme plass for C02-utslipp.

5. Japan
Skogen hogges ned, fisken fiskes opp og man slipper ut mengder med C02.

6. Mexico
Landet har flere dyrearter enn de fleste andre, og er verdensversting når det gjelder utrydning av truede dyrearter.

7. India
India er det nest verste landet i verden når det gjelder bruk av kunstgjødsel og nummer 3 på vannforurensning.

8. Russland
Under halvparten av befolkningen i Russland har tilgang til sikkert drikkevann og er verdens femte største når det gjelder utstlipp av CO2.

9. Australia
Landet er et av de verste i verden når det gjelder å gjøre om natur til boligområder, bruk av kunstgjødsel og nedhogging av skog.

10. Peru
Peru er et relativt lite land, industrielt sett, men de er det nest verste landet i verden når det gjelder overfisking og nummer 7 totalt for å drepe utrydningstruede dyrearter.

Norge slått av Sverige
Så man på miljøødeleggelsene i forhold til befolkningen var Singapore verstingen foran Sør-Korea, Qatar, Kuwait og Japan. Danmark var på en 11.plass og Island på en 19.plass. Norge kom på en 134.plass. Sverige på en 150.plass.

Foran valget i fjor høst gikk partiet De Grønne ut med det de mente var Jens Stoltenbergs ti største miljøsynder , og førstekandidaten i Oslo, Hanne E. Marcussen, sa følgende om regjeringen:

- Den er ikke rødgrønn. Den er i høyden rødgrå.

Etter valget sa Kristin Halvorsen følgende:

- Jeg er skuffet over at de partiene som sier at miljø er viktigst, ikke har fått uttelling for dette i denne omgangen på SVs valgvake.

I en undersøkelse fra 2005 ble Norge rangert som det nest beste landet i verden på miljøvern. Den gangen ble Nord-Korea kåret til verdens verste land.

Her kan du se hele undersøkelsen

Reklame

Oppdateres daglig: 10 kupp du gjør i dag

Kommentarer til denne saken