Gå til sidens hovedinnhold

Dette er moskeene Hege Storhaug vil stenge

Hege Storhaug vil stoppe pengestøtten og i ytterste konsekvens forby islamske menigheter som står for det hun kaller en «totalitær ideologi».

Hege Storhaug har høstet en storm av kritikk etter forslagene om hvordan fundamentalistisk islam kan bekjempes i Norge.

Hun mener Stortinget må på banen for å regulere praktiseringen av islam, og imamer, biskoper og kirker må inn og redigere Koranen der den oppfordrer til drap, er noen av forslagene.

Forslagene fra islamkritikeren og samfunnsdebattanten ble presentert i et intervju med Aftenposten torsdag. Storhaug mener ekstrem islam truer Norge og ønsker en debatt om hvordan dette kan stoppes.

Les også: Slik vil Hege Storhaug «redde» Norge - møter massiv kritikk

- Åpen for andre tiltak

- Jeg er åpen for andre tiltak, men da må vi få forslag på bordet og ikke angrep på meg som person. Hvordan skal vi bekjempe den delen av islam som er en politisk, totalitær ideologi? sier Hege Storhaug til Nettavisen.

- Åpner du ikke for å kaste sentrale menneskerettigheter på båten når du vil inn og redigere i Koranen og bestemme hvilke moskeer som skal være tillatt her i landet?

- Nei, dette handler ikke om menneskerettigheter eller religionsfrihet. Fascismen og nazismen er ikke en menneskerett. Jeg snakker ikke om religion, men om den totalitære ideologien som vi finner i mang en sunni- og sjiamoské, sier Storhaug.

Peker på tre moskeer

Overfor Nettavisen trekker Storhaug fram tre islamske menigheter i den norske floraen som hun mener bør miste statlig støtte og eventuelt forbys.

Det gjelder Rabita-moskeen - Det Islamske Forbundet i Calmeyers gate i Oslo sentrum, Tawfiiq Islamsk Senter i Åkebergveien på Tøyen og Islamic Cultural Centre i Tøyenbekken på Grønland. Sistnevnte ble etablert i 1974 som det første sunnimuslimske trossamfunnet i Norge.

Les også: - Er så lei av dere naive politikere

- Jeg vil ha en ideologisk kartlegging av disse trossamfunnene, sier Storhaug.

Tawfiiq Islamsk Senter, med over 6000 medlemmer, har ifølge Storhaug vært tilholdssted for Profetens Ummah. Når det gjelder Islamic Cultural Centre peker hun på den sunnimuslimske ideologen Maulana Maududi (1903-1979) og sier han har vært en inspirator både for Islamic Cultural Centre og al-Qaida. Maudidi grunnla bevegelsen Jamaat-e-Islami, omtalt som en fundamentalistisk og konservativ bevegelse. Når det gjelder Rabita-moskeen er det ifølge Storhaug en kobling til voldelig islamisme ved at personer som har hatt tilknytning til moskeen har sympatisert med Den islamske staten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kritikk fra flere hold

Storhaug er blitt møtt med massiv kritikk for sine forslag, både fra høyre- og venstresiden i norsk politikk.

Ove Vanebo (Frp), som fredag ble utnevnt til statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, skrev på Twitter torsdag at hennes forslag om forbud mot moskeer og sensur av Koranen "undergraver frihetsverdiene hun vil beskytte".

Les også: Kjetil Rolness om Storhaugs redningsplan: - Midlene må gavne målet, og ikke selv undergrave verdiene

Kjetil Rolness, som tidligere har forsvart Storhaug, mener det blir «for mye» og «for dumt». I et innlegg på Facebook skriver han at Storhaugs forslag både er totalt urealistiske og vil virke mot sin hensikt og at de «bryter totalt med religions- og ytringsfriheten» som stiftelsen hun jobber for, Human Rights Service, skal være tuftet på.

Les også: Frykter innvandringsmajoritet i 2050

- Fortolker virkeligheten med vilje

- Det er overhodet ikke sant. Hege Storhaug burde vite bedre. Sannsynligvis vet hun bedre, men hun fortolker virkeligheten med vilje, sier styreleder i Rabita-moskeen, Basim Ghozland, til Nettavisen når han blir konfrontert med Storhaugs påstander.

- Hvordan skal man definere hvem som har tilknytning til IS? Om det er en som har kommet inn til moskeen for å be, eller om det gjelder aktive medlemmer? spør han.

- Vi har PST i dette landet. Hvis det er en moské som har tilknytning til voldelig ekstremisme, så må PST avsløre dette og stille dem til rette. Det er ikke sånn at vi kan ha en dame som sitter på et kontor, slik som Storhaug gjør, og så skal staten reagere ut fra det. Vi har myndigheter og politi. Hvis hun har sagt det, får hun levere materialet til PST og la dem og politiet etterforske. Vi skal hjelpe dem så godt vi kan og stille dem til rette. Jeg er villig til å åpne alle skuffer.

Tawfiq Islamsk senter er blitt opplyst om Hege Storhaugs påstander om at moskeen har tilknytning til Profetens Ummah, men ønsker ikke å kommentere påstandene overfor Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Oppfordrer alle til å følge norsk lov

Islamic Cultural Centre, ved talsperson Ikhlaq Ahmed, sier at Storhaug hele tiden forsøker å overgå seg selv, men at hun nå har gått så langt at flere rister på hodet.

Ahmed mener at mediene må slutte å karakterisere Hege Storhaug som islamkritiker fordi islamkritikk aldri må brukes som utgangspunkt for å fremme rasistisk og fascistisk tankegods.

- På den ene siden samarbeider vi godt med myndighetene, og på den andre siden får hun betalt av alles skattepenger til å fremme brudd på menneskerettigheter. Det bør være helt uhørt i vårt demokrati. Man kan mene hva man vil, men er det man mener hatefullt, diskriminerende og udemokratisk, bør det ikke støttes av staten. Vi må verne om vårt demokrati og ytringsfriheten som våre foreldre også har vært med på å bygge opp, sier Ahmed i en e-post til Nettavisen.

Han forteller at ICC er en av de fremste innen dialogarbeid.

- Vi maner til å kjempe mot urett ved bruk av penn, vi oppfordrer alle til å følge norsk lov, vi sier at muslimer skal behandle alle andre mennesker, uansett legning, kjønn og religion, med likeverd. Ønsker Hege å sette en stopper for alt dette? spør han videre.

- Ifølge Hege Storhaug skal man være muslim på måten hun vil, hvis ikke er man en fundamentalist og trussel for Norge. For en frihet, eller hva? Du, jeg og vi alle får avgjøre, er det inkluderende strategier med høy takhøyde for kritikk som vil verne om vårt demokrati og vil fremme integrering eller statsstøttet ekskluderende, rasistiske og fascistiske tankegods?

Les hele motsvaret til Ihklaq Ahmed her: - Konspiratorisk og direkte feil

Kommentarer til denne saken