Tirsdag fortalte Nettavisen historien om hvordan Gaute Volden (33) må kjempe mot NAV for å komme tilbake til arbeidslivet.

Les saken:Gaute fikk betalt for å gjøre ingenting

Det er for mange Roy Narvestader i NAV, og jeg sikter til vaktmesteren fra TV-serien Borettslaget

Stortingsrepresentant Robert Eriksson, sosialpolitisk talsmann i Frp, sier at det Gaute Volden har opplevd grenser til det skandale.

- Men han er dessverre ikke alene om å oppleve sånt som dette hos NAV. Flere har kontaktet meg med lignende historier. Folk som tar eget initiativ for å komme seg raskt tilbake i arbeid, blir nærmest straffet av NAV. Dette er Ola Normann og molboaktig på sitt aller verste. Arbeids- og sosialkomiteen har vært helt klar på at NAV skal finne fleksible løsninger på individuelt grunnlag, men erfaringen er at alle skjæres over en kam, sier Eriksson.

Han varsler at han vil konfrontere arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) med Gaute Voldens erfaringer i Stortingets skriftlige spørretime.

Saken fortsetter under bildet

- Narvestad-velde
Eriksson sier han får «vondt i ryggmargen» av å lese om at Volden ble sendt på studieverksted, når det var en helt annen kompetanse Volden trengte for å komme tilbake i arbeid.

- Vi trenger en grundig gjennomgang av NAV-systemet. Det er for mange Roy Narvestad-er i NAV, og jeg sikter til vaktmesteren fra TV-serien Borettslaget. Saksbehandlerne har nesen sin godt plantet i et tungrodd regelverk, men de må løfte blikket og se på folk. Slik det er i dag oppfatter mange NAV mer som en motspiller enn som en medspiller. Slik skal det ikke være, sier Eriksson.

Han sier at han personlig har hørt om tre andre tilfeller der foreldre eller andre pårørende har vært nødt til opptre som bank for å finansiere et familiemedlems retur til yrkeslivet.

- Det opprører meg at det er slik, at det er familiene som må hjelpe sine egne over dørstokken - at velferdssystemet vårt ikke klarer den oppgaven, sier Eriksson.

Siste fra Nettavisen.no/jobb:

- En liten ting til, drikker du for mye?

Tror ikke på skrekkledighet

- Kan jeg få nummeret til kona di?

- Må bruke hodet
Karin Andersen (SV), som leder arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, mener at Gaute Voldens sak viser at det er «hull» i det norske velferdssystemet.

- Dette her er den berømmelige treårsregelen som Victor Norman innførte da han var statsråd, og som jeg har kjempet imot. Regelen praktiseres forskjellig rundt om i NAV, men jeg mener at det må være lov til å bruke hodet. Dette handler om frykten for at folk skal utdanne seg uten å gå via Lånekassen. Det må være mulig å innvilge attføringspenger for mer enn tre år, når det er snakk om et hensiktsmessig løp som sikrer at folk faktisk får jobb, sier Andersen.

Hun reagerer også på at Volden ble satt i et tiltak som «var helt bom».

- Det er viktig at man får vurdert folks arbeidsevner veldig tidlig. Det fins de som har lærevansker, men for andre er det helt meningsløst å lære seg å skrive CV og starte opp en datamaskin, sier Andersen.