Gå til sidens hovedinnhold

Dette er Saddam Hussein

Fakta om Saddam Hussein:

Født 28.april 1937 i byen Al-Awja nær Tikrit nord for Bagdad.

- I 1958 deltok Saddam Hussein i et mislykket attentatforsøk mot statsminister Abdel-Karim Qassem og flyktet deretter til utlandet. Han kom tilbake til Irak etter at det arabiske sosialistpartiet Ba'ath kom til makten en kort periode.

- Etter et kupp i 1968 tok Ba'ath igjen makten og Hussein ble en av de ledende personene i partiet og Revolusjonsrådet, landets øverste maktorgan.

- Med absolutt kontroll over sikkerhetsapparatet sørget Saddam Hussein for å styrke sin posisjon ytterligere ved å plassere sine egne folk i strategiske posisjoner, og ved å sette forskjellige maktgrupper opp imot hverandre.

- I april 1979 tok Saddam Hussein makten og ble Iraks president.

- Et forsøk på å utfordre Hussein ble brutalt slått ned. En tredel

av hans kolleger i Revolusjonsrådet skal ha blitt henrettet.

- Under krigen mot Iran på 80-tallet brukte Saddam Hussein kjemiske

våpen. Det samme gjorde han mot irakiske kurdere i byen Halabja.

- Krigen mot Iran ruinerte Irak, og i 1990 invaderte Saddam Hussein

Kuwait for å skaffe seg kontroll over landets olje. En internasjonal allianse anført av USA drev med FNs godkjenning irakiske styrker ut av Kuwait. Saddam erklærte seg som vinner av Golfkrigen.

I kjølvannet av Golfkrigen ble kurderne i nord-Irak og sjiamuslimene i s ør oppfordret av USA om å styrte Saddam Hussein. Opprøret ble brutalt slått ned av Hussein.

På spørsmål fra en journalist om de irakiske myndighetene har torturert og drept politiske motstandere, svarte Saddam Hussein:

«Selvfølgelig. Hva forventer du når de motsetter seg regimet?»

Kilder: ICG, BBC

(NTB)

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler